-
Bugünkü son sponsorluğum...Nikkei de ayu olmak daha kolay gibi sanki...
[FONT=Georgia][SIZE=2][COLOR=#0000ff]RASTGELE ANALİZ[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=2][COLOR=#0000ff]Kapitalist Bir Bitiş Hikayesi - (Nikkei ve Japon Yeni)-21 Kasım 2009[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#000000]35 Yaşın üzerinde olanlar bilirler, 70 ve 80'li yıllarda Japonya denince akla mucizevi ve hatta masalsı, teknolojinin harikalar diyarı gelirdi. Ancak bu ülkenin yüksek teknoloji ile üretilen ürünleri Türkiye'ye masalların olduğu kadar uzak değildi. Çünkü, Japonya, para biriminin değerini düşük tutarak ihracata dayalı bir ekonomi ile büyüyordu ve komşu Avrupa'nın çikolataları ile bile ancak Almancılar sayesinde tanışabilen Türkiye, bu nedenle Japon teknolojisi ile tanışma fırsatı bulabiliyordu. Japonya üretiminin ciddi bir bölümünü ABD'ye satıyor ordan elde ettiği satım gelirinin önemli bir kısmını ise yine ABD hazine bonolarına bağlıyordu. Esasen bunun dışında bir seçeneği de yoktu. Bugün benzer bir kalkınma modelini benimseyen Çin'in bile güçlü ordusuna rağmen başka bir seçeneği yokken, Japonya'nın nasıl olabilirdi. Derken devreye Çin girdi ve Japonya'nın rolünü büyük ölçüde Çin aldı. Üstelik Çin sadece yüksek teknoloji ürünlerini değil her çeşit ve her kalitede ürünü üretme kapasitesine sahip, büyük ve "gık" deme şansının olmayan nüfusu ile daha iyi bir adaydı -küresel sermaye için-. Gerekçeleri çok daha detaylı bir yazının konusu olmak üzere, Japonya'da bankacılık sistemi reel ekonomideki bu döngünün artık sürdürülememesi nedeniyle çöktü. Japonya Merkez Bankası (BOJ) öyle tedbirler aldı ve o düzeyde likitide sağladı ki, artık bankacılık sistemi, merkez bankacılık sistemine döndü. Sıfır faiz politikası ile Japon Bankalarına ve onların üzerinden hemen hemen her isteyene japon yeni ile krediler açıldı. Malumunuz "carry trade" salgını başladı [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#ff0000](Carry Trade - Tanım1: Koma haline yakın bir durumda olan hastanın, hemen iyileşmeye başlayacağına ve hayatta kalacağına dair kumar oynamak. Carry Trade - Tanım 2 : Karşılığı olmayan boyalı kağıtlara faiz istenmiyor gerekçesi ile talep oluşması ve ekonominin gerçeklerinin yahu bunlar boyalı kağıt diyene kadar alanın da satanın da nasılsa sonuncu ben olmam diyerek birbirini kandırması, ancak bu kandırma zincirinin ekonomik canlanma olarak algılanması durumu) [/COLOR][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#000000]Ancak bugün Japonya Bankacılık Sistemi bir çeşit yaşayan ölüdür. Japonya yukarıda açıklanan nedenlerle artık ABD için o kadar da iyi bir partner değildi ya da o bölgede artık ABD için daha iyi bir partner/pazar/bağlaşık yani Çin vardı. Yıllar boyunca tüm Asya-Pasifik ekonomisinin motoru olan Japonya, artık bu işlevini Çin'e devretmektedir. Çin, düşük işgücü ve enerji maliyetleri ile bu ülkede üretim yaptırabilecek veya bu ülkede üretilen malları ithal edip diğer pazarlarda satacaklar için iyi bir pazardı. Diğer yandan devasa nüfusu ve her yıl orta sınıfa katılan milyonlarca Çinli sayesinde artık iyi de bir pazar sayılırdı. Çin, ABD'ye ve küresel sermayeye belki de kapitalizmin tarihinde benzeri görülmemiş bir şekilde kıyak çekiyordu. Hem ucuza mal temin edildiği için enflasyon baskı altında tutuluyor, ABD vatandaşları bu sayede biraz daha fazla tasarruf yapabiliyor -ancak reel ekonomide istihdam edilmiş düşük gelir grubundaki nüfus artık farelerle aynı koşullarda yaşamaya başlıyorsa da o sınıf kimsenin umurunda değildi!-, ABD'nin karşılıksız bastığı paralara alıcı bulunuyor ve bu paralar enflasyon olarak geri dönmüyor üstelik bu paralar Çin tarafından yine ABS Hazine bonolarına yatırılıyordu. Sözün özü artık Uzak Doğu'nun esas oğlanı Japonya değil Çin'dir. Japonya'nın bitişinin resmedilmiş hali aşağıdadır (Üstteki Nikkei alttaki USDJPY). Daha analitik bir karşılaştırma yada manzara yakalamak isteyenler ise aynı dönemde Çin Borsası'nın grafiğini çıkarıp Nikkei'nin grafiğinin altına koyabilirler. Benzer asimetriyi henüz Çin para biriminde göremeyeceğiz çünkü bu para biriminin değeri halen Çin otoritesi tarafından belirlenmektedir ve yakın gelecekte de böyle kalacaktır. Sözün özü, gerek ABD ve küresel sermaye gerekse Japonya dahil uzak doğu'daki ülkeler için artık yeni ve yükselen partner Çin'dir. [/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#000000]Diğer yandan Japonya ihracat alanında esas oğlanlığı kaybetmiş olmasının da etkisiyle, bir süredir iç talebe daha fazla önem vermiş görünüyor. Bölge ülkelerine ihracat konusunda ise elinden geleni yapıyor. Gözlenen devlet politikası artık esas oğlanlıktan ziyade "makul partner" rolüne oturuyor. Büyüme rakamlarında bir süredir gözlenen düzelmenin kalıcı olup olmadığı konusunda bir şeyler söylemek içinse henüz erken. Bu sorunun yanıtı USDJPY'nin yönü için büyük önem arzediyor. Bizim yakın gelecekte pek olası görmediğimiz, Çin Yuan'ının değerinin revalüe edilmesi durumu ise, Japonya'ya derin bir oh çektirebilecek bir gelişme olacaktır ancak yakın zamanda olası görülmemektedir. [url]www.vobmatriks.com[/url][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[IMG]http://www.vobmatriks.com/20kas-nikkei.jpg[/IMG]
[IMG]http://www.vobmatriks.com/20kas_usdjpy.png[/IMG]
-
[QUOTE=enorton;167972]Boşuna kavga etmesinler, düşüşü en önce ben bildim ::: En çok bana soracaksınız :D
[url]http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/2238/erol-buyukburc-saksi-degilim-ben[/url][/QUOTE]
emortım bunu daha önceden darthışmıştık ... en çok bana soracaktııız gayri :::
-
[quote=fXci;167982]emortım bunu daha önceden darthışmıştık ... en çok bana soracaktııız gayri :::[/quote]
bence efiksçi enerton u döver .... baksağa kaslı maslı ridik bir adam yanni..enerton ise psikopat felan ama çıtkırıldım bi şey... efiksçiye 1 e 4:::
-
150 maaliyet short...sabahki işlemleri yazamıorum...lakin üstünden zeman geçti.bi de ortalık çok hızlı yetişemiorum yahu...
-
[B]TARİHİNİ UNUTAN MİLLET YOK OLMAYA MAHKUMDUR...[/B]
Tarih: 30.11.2007 Saat: 21:01 Yayınlayan: Cumhur_Pulic
Türk Tarihi
[IMG]http://www.otuken.net/images/2007/11/gercek_ortaya_cikti.jpg[/IMG]
[B]Fotoğraftaki kişiler asker değil miydi?[/B]
Çanakkale Savaşı'nın simgesi haline gelen, yırtık elbiseli ve ayakkabısız Mehmetçik fotoğrafıyla ilgili ortaya ilginç bir iddia ortaya atıldı
Fotoğraftaki kişilerin Bolu'nun Elmalık Köyü'nden İbrahim Bayseç ile Niyazi Yıldırım oldukları, İzmir'deki Çiğli Havaalanı'nda 1930'da işçi olarak çalışırken Alman bir pilot tarafından fotoğraflarının çekildiği ortaya çıktı. CHP Bolu İl Teşkilatı'nın geçen yıl bastırdığı afişlerde babasının fotoğrafını görünce şaşıran 65 yaşındaki Seyran Bayseç, “Babamın o fotoğraf ile savaşın simgesi haline geldiğini öğrendim. Ancak babam 1911 doğumlu. Yani Çanakkale Savaşı başladığında 4 yaşındaydı. O fotoğraf babam Çiğli Havaalanı'nda işçi olarak çalışırken çekilmiş” dedi.
Çanakkale Savaşı'nın simgesi olarak partilerin, dernek ve odaların, birçok resmi ve özel kurumların afişlerinde kullandığı fotoğrafta yırtık kıyafetleri, ayakkabısız halleriyle gazete ve televizyonlara konu olan, Çanakkale Savaşı'nda vatanı için savaşan askerler lanse edilen kişilerin Bolu'nun Elmalık Köyü'nde oturan İbrahim Bayseç ile Niyazi Yıldırım oldukları öne sürüldü.
Bayseç ve Yıldırım'ın, İzmir Çiğli Havaalanı'nda işçi olarak çalışırken bir Alman pilota poz verdikleri, pilotun torununun geçen yıllarda fotoğrafı internette satışa çıkarması üzerine fotoğraf Çanakkale Savaşı ile simgeleşti.
[B]CHP AFİŞİNDE BABASINI GÖRDÜ[/B]
CHP Bolu İl Teşkilatı'nın seçim propagandası çalışmaları kapsamında bastırdığı afişlerde babasının fotoğrafını görünce şaşıran 3 çocuk babası müteahhit Seyran Bayseç, partiye giderek fotoğrafı nereden bulduklarını sordu.
Fotoğrafın Çanakkale Savaşı'nın simgesi olduğu cevabını alınca şaşkınlığı artan Seyran Bayseç, “Babam Çanakkale Savaşı'nda 4 yaşındaydı. Nasıl böyle bişey olabilir?” diyerek şaşkınlığını söyledi.
[B]FOTOĞRAF ÇİĞİLİ HAVAALANINDA ÇEKİLDİ[/B]
Bolu Dağı eteğinde bulunan Elmalık Köyü'nde yaşayan Seyran Bayseç, babasının 1982'de, Niyazi Yıldırım'ın ise 1994'te köyde hayatlarını kaybettiğini söyleyerek, fotoğrafın öyküsünü şöyle anlattı:
“Babamın o dönemde 4 yıl süren askerliği yapmak üzere gitmesinden yaklaşık 1 yıl önce yani 1930 yılında İstanbul- Ankara tren hattını döşemek için bizim köye Alman bir ekip gelmiş. Köyde 2-3 ay kalmışlar. Ancak Bolu Dağı'nı geçemeceyeceklerini anlayınca vazgeçmişler. Köyden giderken de 'Bizimle çalışmak ister misiniz?' diyerek 12 kişiyi yanlarında götürmüşler. Onların içinde babam ve fotoğrafta yanında bulunan Niyazi Yıldırım da varmış. Çiğli Havaalanı'nda çalışmışlar. Ancak, paralarını alamamışlar. 10 kişi köye dönmüş. Babam ve Niyazi amca da 6 ay çalıştıktan sonra paralarını alamayınca köye dönmek için şantiyeden çıkmışlar. O sırada bir Alman pilot fotoğraflarını çekmiş. Babam ve Niyazi amca köyümüze ancak bir ayda gelebilmişler. Babam sağken, bize bu fotoğraftan söz ederdi. 'Bir Alman bizim fotoğrafımızı çekti' derdi.”
[B]“YANLIŞI DÜZELTMEK İÇİN ÇALIŞTIM”[/B]
Çanakkale Savaşı'nda babasının 4 yaşında olduğunu kaydeden Seyran Bayseç şöyle devam etti:
“Benim babam Çanakkale harbine katılmadı. Parti afişinde babamın fotoğrafını görünce, bu yanlışlığı düzeltmek için çaba harcadım. Bir televizyon programına katılmak istedim. Ancak, programa kabul edilmedim. Bana fotoğrafın bu şekilde kullanılması nedeniyle mahkemeye başvurmamı söylediler. Ben de 'Neden mahkemeye başvurayım?' dedim. Ben babamın fotoğrafının bu şekilde kullanılmasından rahatsız değilim. Ancak bunun doğrusunu da ortaya çıkarmak istiyordum. Genelkurmay Başkanlığı'ndan babamın nasıl bir asker olduğunun ortaya çıkarılmasını istedim.
Böylece, o fotoğrafın Çanakkale harbinde çekilmediğini kanıtlayacaktım. Çünkü babam İzmir'den geldikten kısa bir süre sonra askere gitti. Askerliği'ni Siirt'te yaptı. Orada 'Dersim ayaklanmasının' bastırılmasında görev aldı. Babam, başarılı bir askerdi. Hatta 4 yıl sonra askerden gelince Bolu Alay Komutanlığı'nda başarısından dolayı mükafatlandırılmıştı. Niyazi amca da babamla aynı dönemde yaptı askerliğini. Ama bildiğim kadarıyla o Adapazarı'nda yaptı.”
Annesi ve babasının birlikte çekilmiş fotoğrafını gösterip, iki fotoğrafı karşılaştıran Seyran Bayseç, “Babam iki fotoğrafta da aynı pozu vermiş. Bu iki fotoğrafa baktığınızda, o fotoğraftaki kişinin babam olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz” dedi.
-
long bitanem .. full long tabiki .. üşütmeyek hehhheee ..
-
[quote=ATHLON;167985]150 maaliyet short...sabahki işlemleri yazamıorum...lakin üstünden zeman geçti.bi de ortalık çok hızlı yetişemiorum yahu...[/quote]
güya işlem yapmiicaktım ööleye kadar...ama güzel fırsat verior namıssız naapiimm..
-
Ağam yangından malı kaçırmıyor, eğer kaçırsa idi iki sonucu olabilirdi,
1.Shortları 58500-59500 arasına getirseydi düşüşe koşullanmış sürü bozulurdu,bozgun olurdu toparlanması zaman alırdı, demekki bu sürü ağama lazım,
2.58500 -59500 arasına hızlı çıkıp, 56200 lere inseydi, bu durumda zaten zorda kalan long sürüsü bozulurdu, bozgun olurdu, toparlanması zaman alırdı,bu sürüde ağama lazım,
Ağamın ise her iki taraftada beklenti yaratması lazım para kazanması için, 58500 yeresinde olduğu gibi, ikiye bölündük, sonuç düşüş oldu,çıkışta olabilirdi, bahaneler düşüşü (ukrayna,usd,teknik v.s)destekledi,
beklenti şu olmamalı çıkışta ağam, düşüşte ben kazanacam, hayır ikisindede ağam kazanacak, bu durumda sürülerin bozulmaması gerekli, ağam bir ordan bir burdan tadarak yeni yeresine gelecek,
Öyle ise ağam 3.şık olarak ikna kabiliyetini kullanıp py yi yeni denge yeresine getirmek durumunda bir dahaki hareketi için,
-
altınmı shortlasam ne etsem çok yükseldi meret ..
-
[quote=selçuklu;167987]long bitanem .. full long tabiki .. üşütmeyek hehhheee ..[/quote]
ne üşümesi patron ayıbediyon yaw..ayı dediğin üşürmü ü[url]www..[/url] o şortları biz postun üstüne sembolik giyiyoz..:D:D:D bu arada kırdığın ceviz kırkı aştı, arthur un yüzünde bir gerilim var.. sana bozuluyo bence.. zırt pırt long açmanı kınıyor bence..;);) ingiliz kemali geçtin patron..ne öyle long monk:::
-
[quote=security;167989]Ağam yangından malı kaçırmıyor, eğer kaçırsa idi iki sonucu olabilirdi,
1.Shortları 58500-59500 arasına getirseydi düşüşe koşullanmış sürü bozulurdu,bozgun olurdu toparlanması zaman alırdı, demekki bu sürü ağama lazım,
2.58500 -59500 arasına hızlı çıkıp, 56200 lere inseydi, bu durumda zaten zorda kalan long sürüsü bozulurdu, bozgun olurdu, toparlanması zaman alırdı,bu sürüde ağama lazım,
Ağamın ise her iki taraftada beklenti yaratması lazım para kazanması için, 58500 yeresinde olduğu gibi, ikiye bölündük, sonuç düşüş oldu,çıkışta olabilirdi, bahaneler düşüşü (ukrayna,usd,teknik v.s)destekledi,
beklenti şu olmamalı çıkışta ağam, düşüşte ben kazanacam, hayır ikisindede ağam kazanacak, bu durumda sürülerin bozulmaması gerekli, ağam bir ordan bir burdan tadarak yeni yeresine gelecek,
Öyle ise ağam 3.şık olarak ikna kabiliyetini kullanıp py yi yeni denge yeresine getirmek durumunda bir dahaki hareketi için,[/quote]
Yani hızlı hareket delikanlıyı ve sürüyü bozar, ağam bunu biliyor,
-
[quote=selçuklu;167990]altınmı shortlasam ne etsem çok yükseldi meret ..[/quote]
nicedir, vob30 da elim longa, gold dada şorta gitmiyor... vob da nadiren motivasyonluk gün içi longladığım görülmüştür ama GOLD un bu seviyeleri her iki taraf içinde tehlikeli bence....amma şöyle bir şey var selçuklu patronaj...dikkat edersen eurusd öküzi boyutta yukarıd aolmasına rağmen usdytl stabil cumaya göre..yani TL değer kaybetmeye başladı..mesaj: TL değer kaybetmeye devam ederse, XAUUSD çıkmasa bile gold şortlar badem olabilir VOBGOLD kontratlarında...ha XAUUSD de işlem yapcam diyosan o ayrı..