[quote=Strategist;171418]Ben de biraz inceledim. SMA ve EMA ile karşılaştırmasını aşağıdaki grafikte gösterdim.
Resimde gördüldüğü gibi Hull MA aynı SMA ve EMA gibi 50 periyodluk veriyi almasına rağmen hem fiyatı çok yakından takip ediyor, hem de yumuşak bir eğri çiziyor. Yani daha düşük periyodlu bir EMA kadar hassas ama onun gibi zigzag yapmıyor.
Bunu kullanarak nasıl bir sistem yazılır o kişinin hünerine kalmış. Basitçe iki MA'nın kesişiminde gir çık yaparsanız pek bir performans farkı görmeyebilirsiniz. Ancak daha fazla periyodluk veriyi hesaba katan ama yine de fiyata yakın kalan bir ortalamaya ihtiyaç duyan bir sisteminiz varsa performans artışı görürsünüz, çünkü bununla sinyaller birkaç çubuk önce gelir.[/quote]
Şincik, Metin Şentürk'ün bu grafta -sadece grafa bakarak- gördükleri, bu Hull abi baya bir işe yarayabilir...
Düşüş trendlerinde EMA ve SMA (bu arada aklıma geld, çok zaman olmuş, sema'yıda bir arayayım) doğal olarak hep fiyatın üzerinde kalırlar..dip/tepe oluşumu esnasındada doğal olarak LLV lerin altına inmesi veya HHV leirn üstüne çıkması olanaklı değildir...Şincik elimizde ne var? fiyatın yönüne geç tepki veren SMA... ve dip/tepe oluşum yerelerinde SMA dan farklı olarak, LLV nin altına inen (doğal olarak c lerinde), HHV nin üstüne çıkan (doğal olarak C leinde) HullMA var..
Misal 1 : yine SMA'ların kesişimi ile çalışan bir sistem olsun elinizde..ancak misal al koşuluna, SMA-Hullma'nın cari 3 barlık ortalamasının MAV(MAV-SMA,3,s), bir önceki bardaki 3 barlık ortalamadan daha küçük olması koşulu konulabilir.. yani demek istiyorumki ağalar, graf derki dip oluşumlarında SMA-Hullma farkı küçülmektedir. Basit hareketli ortalamaların kesişimi le al veren sisteminize ek koşul olarak bu farkın küçülüp küçülmediğini koyabilirsünüz hatta koyabülürsiniz...aynı şey tepeler için geçerli.. herhalde demeye gerek yok amma, SMA-Hullma farkını hesaplattığınız periyot, sinyal üretirken kullandığınız küçük periyottan (5-20 ise, 5) daha büyük olmalı..
Misal2 : 50 değil ama daha düşük periyot kullanarak Hullma'nın EMA'yı yukarı aşağı kesmesini bile bir ziestem olarak kullanabilirsinüz...
Not: Bunları sadece grafa bakarak dedim..kendim daha denemedim.. :D:D