[QUOTE=hexen;56785]38550 üstesine gelmedi shorts stop olmadı asaya gitti vob . normalde short edtmek lazımdı amma dısyarıya cıkım gelince yapmadım. ben flat yattım.[/QUOTE]
diyorum ya nefis tespits yapıyorsunuz.+.
Printable View
[QUOTE=hexen;56785]38550 üstesine gelmedi shorts stop olmadı asaya gitti vob . normalde short edtmek lazımdı amma dısyarıya cıkım gelince yapmadım. ben flat yattım.[/QUOTE]
diyorum ya nefis tespits yapıyorsunuz.+.
[QUOTE=jelibon;56784]yani Sayın MBM in yorumları yüzünden haksızca tepki yediği yerdeyiz.
Tepki yapanlarında yorum yazmasını bekliyoruz. yoksa onların bir fikirleri yok mu?
sataşmaktan başka...
sevgiler.[/QUOTE]
İşte sabahtan beri anlatmak istediğim budur..
teşekkürler sevgili jelibon
Not : Başka sularda veri üstü yanlış yorumlarla yakalandı bir tanesi:) Hemde veri üstü milleti yanıltırken:)
[QUOTE=catedral;56788]İşte sabahtan beri anlatmak istediğim budur..
teşekkürler sevgili jelibon
Not : Başka sularda veri üstü yanlış yorumlarla yakalandı bir tanesi:) Hemde veri üstü milleti yanıltırken:)[/QUOTE]
Halili bugün burnu sürtmüş gördüm,
dediğin kim?
[QUOTE=hexen;56786]saol jelibon kardesim. iylik yap geri doner ben yazcaım sonuna kadar. cok basarılı bulyorum seni. genc olmak geldi icmden amma geriye donmek imkanım yok[/QUOTE]
daha yolun yarısı ya.
biz 36 larda oralarda hissediyoruz kendimizi.
oralara varabilecekmiyiz acaba Sevgili abicim.
sevgiler.
[QUOTE=jelibon;56789]Halili bugün burnu sürtmüş gördüm,
dediğin kim?[/QUOTE]
Gelip burda mbm ye atıp tutan vardı ya..Ortalığı karıştıran.
Halili boşver emir kulu. Kurum beklentisinin dışına çıkamaz.
[QUOTE=catedral;56792]Gelip burda mbm ye atıp tutan vardı ya..Ortalığı karıştıran.[/QUOTE]
enteresan, denecek bir şey yok. okudum şimdi.
sevgiler.
[QUOTE=catedral;56792]Gelip burda mbm ye atıp tutan vardı ya..Ortalığı karıştıran.
Halili boşver emir kulu. Kurum beklentisinin dışına çıkamaz.[/QUOTE]
kurummu kaldı ortada, darmadağan.
kafayı yiyecem ya %7-17 hareketler normal gelmeye başladı.
her geceye flat girilmeli. iki gündür yaptım bugün yapmadım.
Saatlik dow obo oluşumu hedefi 8000 (8890 destek ordan dönebilir belki)
herkese selam, butun gun ekran basinda degildim anca simdi yazilanlari okudum
dun zaten geceye flat girmistim,bu geceyede flat girdim
ne alirsak gunicinde almak daha mantikli gibi
Türkiye bu açığa zor dayanır.kom.kom:dü::dü:Cari açık Ağustos'ta yüzde 101 arttı! Ocak-Ağustos döneminde yüzde 62 oranında yükselerek 34.8 milyar dolara ulaştı
15.10.2008 17:20[IMG]http://www.haberturk.com/2008/10/15/kuturesim/dolallar.jpg[/IMG]Cari işlemler açığı Ağustos ayında da hızla büyümeye devam etti. Cari açık, Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 101,7 artarak 3.3 milyar dolara yükseldi. Ocak-Ağustos döneminde cari açık, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,5 büyüyerek 34.8 milyar dolar oldu. Ağustos sonu itibariyle yıllık cari açık 48 milyar 745 milyon dolara ulaştı.
Merkez Bankası, Ağustos ayı ödemeler dengesi gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre geçen yılın Ağustos ayında 1 milyar 637 milyon dolar olan cari işlemler açığı, bu yıl aynı ayda bir kattan fazla büyüyerek 3 milyar 302 milyon dolar oldu. Alt kalemler incelendiğinde, ödemeler dengesindeki tanımıyla dış ticaret açığı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 42,3 artarak 6 milyar 485 milyon, hizmetler dengesi kaleminden kaynaklanan net gelirler yüzde 14,1 artarak 3 milyar 664 milyon ve gelir dengesi kalemindeki net giderler yüzde 22,7 artarak 627 milyon dolar oldu. Cari transferlerden kaynaklanan girişlerin yüzde 34,2 azalarak 146 milyon dolara düştü.
[B]SEKİZ AYLIK AÇIK 34.8 MİLYAR DOLAR[/B]
Bu gelişmeler sonucunda Ocak-Ağustos döneminde cari açık, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,5 büyüyerek 34 milyar 838 milyon dolara yükseldi.
Sekiz aylık dış ticaret dengesi, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 39,6 artışla 41 milyar 632 milyon dolar açık verdi. Bu kapsamda, altın dahil ithalat (CIF) harcamaları yüzde 35,8 artarak 145 milyar 577 milyon; ihracat (FOB) gelirleri yüzde 37,4 artarak 92 milyar 489 milyon ve tahmini bavul ticareti gelirleri ise yüzde 4,1 azalarak 3 milyar 752 milyon dolar oldu.
Temmuz ve Ağustos ayları tahmini veriler olmak üzere, ilk sekiz aylık dönemde turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20,8 artarak 14 milyar 346 milyon, turizm giderleri de yüzde 8,7 artarak 2 milyar 373 milyon dolara yükseldi. Bunun sonucunda, söz konusu dönemde net turizm gelirleri yüzde 23,5 artarak 11 milyar 973 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
2007 yılının ilk sekiz aylık döneminde 144 milyon dolar net giriş yaşanan taşımacılık alanında, bu yılın aynı döneminde 302 milyon dolar net çıkış gerçekleşti.
Yurt içinde yerleşik inşaat şirketlerinin yurt dışında gerçekleştirdikleri inşaat hizmetlerinden kaynaklanan net döviz girişi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,7 artarak 642 milyon dolara çıktı.
Yurt dışında yerleşik kişilerle gerçekleştirilen sigorta ve reasürans işlemlerine ilişkin verilerden oluşan sigorta hizmetleri kapsamında net gider, Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14,9 azalarak 524 milyon dolar oldu.
Bu gelişmeler sonucunda, 2007 yılının sekiz aylık döneminde toplam 9 milyar 178 milyon dolar fazla veren Hizmetler Dengesi kalemi, bu yıl aynı dönemde yüzde 20,1 artışla 11 milyar 24 milyon dolar fazla verdi.
Ücret ödemeleri ve yatırım geliri kalemlerinden oluşan gelir dengesi kalemindeki net çıkış, 2007 yılının Ocak-Ağustos dönemine göre yüzde 20,6 oranında artarak 5.5 milyar dolara çıktı.
Cari transferlerde sekiz aylık dönemdeki giriş geçen yıla göre yüzde 10,4 oranında küçülerek 1 milyar 270 milyon dolar oldu. Bu dönemde, işçi dövizi girişleri 867 milyon dolar gelir olurken, diğer transferlerden kaynaklanan net giriş 11 milyon dolarda kaldı.
[B]SEKİZ AYDA 39.3 MİLYAR DOLARLIK SERMAYE GİRİŞİ[/B]
Ocak-Ağustos döneminde finans hesaplarında gerçekleşen net sermaye girişi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 87,7 artarak 39 milyar 310 milyon dolar oldu.
Doğrudan yatırımlar kapsamında, Türkiye’deki yabancı sermayeli şirketlerin yurt dışındaki ortaklarından kullandıkları kredileri ve yabancıların Türkiye’de taşınmaz alımlarını da içeren yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.1 azalarak 11 milyar 235 milyon dolarda kaldı.
Alt kalemler itibariyle incelendiğinde, yurt dışında yerleşik kişilerin Türkiye’de gerçekleştirdikleri net gayrimenkul alımları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,6 artarak 1 milyar 995 milyon dolara yükseldi. Türkiye’deki yabancı sermayeli şirketler yurt dışındaki ortaklarından sekiz ayda 43 milyon dolar net kredi kullandı.
Yurt içinde yerleşik kişilerin geçen yılın eş döneminde 1 milyar 833 milyon dolar olan yurt dışında yaptıkları net yatırımlar bu yılın aynı döneminde 2 milyar 188 milyon dolara yükseldi.
Bu gelişmelerle doğrudan yatırımlar kaleminde Ocak-Ağustos döneminde gerçekleşen net sermaye girişi, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 34,4 azalarak 9 milyar 47 milyon dolar oldu.
[B]PORTFÖY YATIRIMLARINDA DÜŞÜŞ[/B]
2007 yılının Ocak-Ağustos döneminde 4 milyar 322 milyon dolar net sermaye girişi yaşanan portföy yatırımlarında bu yılın aynı döneminde ise 1 milyar 408 milyon dolar tutarında net giriş kaydedildi.
2007 yılının Ocak-Ağustos döneminde 9 milyar 649 milyon dolar artan resmi rezervler, bu yılın aynı döneminde 2 milyar 668 milyon dolar artış gösterdi.
iLGiLi HABERLER
[EMAIL="skizilot@yaklasim.com"]skizilot@yaklasim.com[/EMAIL]
[IMG]http://www.hurriyet.com.tr/_yazarlar/images/82b.jpg[/IMG] Cari açık kara deliği dış borçla kapatılıyordu
[B]ŞİMDİ ne olacak? Bize borç verenler, kendileri borç arayan durumuna düştüler.
Peki... Biz kimden ve nasıl borç bulacağız?[/B]
Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü[B] Ersin Özince[/B], bir süre önce yaptığı açıklamada [B]"Hayatımda böyle kriz görmedim. Dış borç bulmak imkansız hale gelecek"[/B] demişti.
[B]Özince[/B]’nin sözleri de;[B] "Biz kimden, nasıl borç alacağız?"[/B] endişesini doğruluyor.
[B]YÜZDE 60’I BORÇLA[/B]
Tabloda gösterildiği gibi, Türkiye;
- 2006 yılında cari açığın (döviz açığının) yüzde 12’sini, [B]"dış borçlanma"[/B] ile karşılıyordu.
- 2008 yılında ise, ilk altı ayda, cari açığın yüzde 60’ı dış borçlanma ile finanse edilmiş.
TOBB Başkanı [B]Rifat Hisarcıklıoğlu "Cari açığı kapatamazsak, ekonomik kriz kaçınılmazdır"[/B] diyor (23 Eylül 2008). Bu görüşte olanların sayısı çok fazla...
[B]CARİ AÇIK 90 KAT ARTTI[/B]
2002 yılında 0.6 milyar dolar olan [B]cari açığın, 2008 yılında 55 milyar doları bulması bekleniyor.
[/B]Buna göre, son 6 yılda cari açık, 90 kat artmış oluyor.
[B]Türkiye’nin 1923-2002 dönemi yani 80 yıllık cari açığının toplamı 42.8 milyar dolar.
[/B]Sadece 2008 yılının cari açığı ise, temmuz ayı itibariyle, yıllık 47.1 milyar dolar. Bu tutarın da 2008 sonunda 55 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İnanılır gibi değil!..
[B]FİNANSMAN YOLLARI[/B]
Cari açığın finansman yollarına bakıyoruz;
[B]1-[/B] [B]Sıcak (emanet) Para Girişi: [/B]Yakın zamana kadar, [B]"düşük kur yüksek faiz" [/B]nedeniyle, Türkiye’ye sıcak para getirenler yüzde 50’ye yakın kazanç sağlıyordu. Krizle birlikte bu olay bitti. Şimdi, sıcak para gelmiyor, hatta gidiyor.
[SIZE=1][B][FONT=Arial]Ge[/FONT][FONT=Arial]r[/FONT][FONT=Arial]çekle[/FONT][FONT=Arial]ş[/FONT][FONT=Arial]me (Milyar Dolar)[/FONT][/B][/SIZE] [FONT=Arial][SIZE=1][B]2006[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]2007[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]2008*[/B][/SIZE][/FONT] [SIZE=1][B][FONT=Arial]Cari [/FONT][FONT=Arial]İş[/FONT][FONT=Arial]lemler Dengesi[/FONT][/B][/SIZE] [FONT=Arial][SIZE=1][B]- 31,9[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]- 37,7[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]- 27,4[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]- DYS (net)[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]19,1[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]20,1[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]6,9[/B][/SIZE][/FONT] [SIZE=1][B][FONT=Arial]- Portföy Yat[/FONT][FONT=Arial]ı[/FONT][FONT=Arial]r[/FONT][FONT=Arial]ı[/FONT][FONT=Arial]mlar[/FONT][FONT=Arial]ı[/FONT][FONT=Arial] (net)[/FONT][/B][/SIZE] [FONT=Arial][SIZE=1][B]7,4[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]0,7[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]1,7[/B][/SIZE][/FONT] [SIZE=1][B][FONT=Arial]- Yurtd[/FONT][FONT=Arial]ışı[/FONT][FONT=Arial] Yerle[/FONT][FONT=Arial]ş[/FONT][FONT=Arial]iklerin Mev. (net)[/FONT][/B][/SIZE] [FONT=Arial][SIZE=1][B]4,6[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]- 3,3[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=1][B]3,4[/B][/SIZE][/FONT] [SIZE=1][B][FONT=Arial]- [/FONT][FONT=Arial]Di[/FONT][FONT=Arial]ğ[/FONT][FONT=Arial]er[/FONT][/B][/SIZE] [FONT=Arial][B][SIZE=1]- 2,9[/SIZE][/B][/FONT] [FONT=Arial][B][SIZE=1]- 1,0[/SIZE][/B][/FONT] [FONT=Arial][B][SIZE=1]- 0,9[/SIZE][/B][/FONT] [FONT=Arial][B][SIZE=1]Kalan (Borçla Finanse Edilen)[/SIZE][/B][/FONT] [FONT=Arial][B][SIZE=1]3,7 (%12)[/SIZE][/B][/FONT] [FONT=Arial][B][SIZE=1]21,2 (%56)[/SIZE][/B][/FONT] [B][SIZE=1][FONT=Arial]16,3[/FONT][FONT=Arial] [/FONT][FONT=Arial](%[/FONT][FONT=Arial]60[/FONT][FONT=Arial])[/FONT][/SIZE][/B] [FONT=Arial][B][SIZE=1]* Ocak - Haziran[/SIZE][/B][/FONT]
[B]2- Doğrudan Yabancı Sermaye (DYS) Girişi:[/B] 2008 yılının ilk yedi ayında, 2007’nin aynı dönemine kıyasla, yüzde 34 geriledi. DYS girişi ağustostan itibaren neredeyse durdu.
[B]3- Dış Borçlanma:[/B] Yukarıda da belirttik. Kriz nedeniyle, dış borç bulmamız imkansız hale gelecek.
[B]4- Merkez Bankası Rezervleri:[/B] Bir süre idare edecek ama nereye kadar?
Tabloda da görüldüğü gibi, 2008’de cari açığın yüzde 60’ını [B]"Dış borç"[/B] ile karşılamışız. Bundan böyle dış borç bulmak ise neredeyse hayal...
Bu arada, vadesi gelen dış borçlar (özel sektörün vadesi bir yıldan az 48 milyar dolar olan borcu) ödendiğinde, tekrar borçlanmak ya da mevcut borcun vadesini uzatmak da mümkün gözükmüyor.
Ancak, yakında çıkartılacak bir af yasası ile yurtdışındaki dövizlerin Türkiye’ye getirilmesine olanak sağlanacak. Yasa çıktığında, MASAK yönünden de işlem yapılmayacağı açıklandı. Bu durumda, yurtdışındaki dövizlerden önemli bir tutar, ülkeye gelebilir.
Tabloya bütünüyle göz attığımızda, cari açık sorunu, önümüzdeki dönemde bizi çok üzeceğe benziyor.