-
[QUOTE=ayyu12;65105]sn. TEO vob dolar kontratı dediğiniz gibi daha sağlam görünüyor 30 endekse göre hareketler dışarı ile aynı. şu an için dolar kontratı destek ve dirençleri alabilirmiyiz şu aralar 1.60 a kadar bir tekpki var. Acaba hareketin devamı beklenebilir mi[/QUOTE]
[b] [color=#FF0000]28.11.2008 14:29:28 Anadolu Yatırım ([url]www.anadoluyatirim.com.tr[/url]) Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Raporu:[/color]
"PİYASALAR İMF'Yİ BEKLERKEN DOLARDA NELER OLUYOR NELER BEKLENİYOR.
CARİ AÇIK ÇIĞLIKLARINA RAĞMEN YTL GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İÇİNDE DOLARA KARŞI EN GÜÇLÜ PARA BİRİMİ KONUMUNDA.[/b]
Piyasalar son 1.5 aydır neredeyse Türkiyenin İMF ile yapacağı anlaşmayı gün ve gün değişen şekli ile beklemeye almış durumda.
İlk başta İhtiyati Stand-by üzerinde (gerektiğinde kaynak kullanımına baş vurulması )
Normal Stand-by da ise pazarlık konusu yapılan konularda sıkıntı olduğu söylenmekte.
İMF nin ne kadar 2009 29 Mart yerel seçimler öncesi sıkı bütçe disiplini desede zaten Hükümetin son 1 yılda Merkezi bütçeden yerel yönetimler aktardığı para %+20 artmış gözükmekte, fazla finans desteğini arttırdığını, düşündüğümüzde bir problem olmadığı, asıl sıkıntılı maddelerin İMF nin büyümeye, yönelik kısmaya yönelik maddeleri ve sıkı bütçe disiplinine yönelik isteklerinin olması, nedeniyle sıkıntı yarattığı söylenmekte.
Doğal olarak 2001 öncesine kadar tam 18 Stand-by anlaşması yapan Türkiye son 7 yılda başarılı bir İMF Türkiye çalışması ardından, Global krizde olsa önceki anlaşmalardan Türkiye lehine pazarlık gücünü arttırmasına yönelik bir Stand-By istemekte olduğunu söyleyebiliriz.
15-ile 30 milyar dolardan arasında konuşulan rakamlardan önce, İMF den gelecek kredinin, nerelerde kullanılacağı önemli gözükmekte.
Buradada aynen daralmayı engelleyici öncelikler ve düşük gelirlilere yönelik harcamayı arttırmaya yönelik, canllığı arttırmak ve sürdürmek adına KOBİ lere de kredi paylaşımını istemesi aynen ABD yeni yönetimini devralacak olan Demokrat Başkan Brack Obama nın yapacağı gibi bir ekonomik model izlemesi, yine İMF ile anlaşamama noktasındaki maddelerden biri olduğu gözükmekte.
Hükümetin bu doğrultuda elinin güçlü olduğunu düşündüğü, günden itibaren İMF ile en maksimum faydanın sağlanabilmesi açısından pazarlık yaptığı ortada.Ve bu doğrultuda Dolar ve diğer ülkelerin kurlarında ülkelerin güçlü ekonomik durumuna göre doların trend yansımasını Teknik resim üzerinden görmekteyiz.
[b] GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN AYNI PİSTTE SEYRETTİĞİMİZ, AMA AYRI KULVARLARDA YER ALDIĞIMIZ ÜLKELERİN DOLARA KARŞI SON 1 YILLIK DEĞER KAYIPLARI VE İMF İLİŞKİLERİ[/b]
Teknik olarak G.Korenin İMF ile pazarlık yapamamasına neden olan ve acil olarak Kötüleşmiş ekonomik görünümü neticesinde hemen bir İMF anlaşması yaptığını görmekteyiz. Bu neden ile, para birimi Won Dolar karşılaştırmasında son durumda bir yılda % -59 değer kaybettiğini görmekteyiz.
Hemen hemen aynı durumda olan G.Afrika ve parabirimi olan Rand ise son bir yılda Dolar karşısında %-48 değer kaybetmiş gözükmekte.
Bu iki ülkedede son aylarda kayıpların ciddi anlamda yüksek olmasının yanında yeni en yüksek seviyeleri görmesi ve rekor kayıpların olmasıda temel ekonomik görüntülerinin bizden daha farklı negatif boyutta olduğunu göstermekte.
Petrol fiyatlarındaki gerileme süreci sonrası Hemen hemen aynı durumda olduğumuz Brezilya para birimi Real ile Dolar karşılaştırmasında son 1 yıllık süreçte Real dolar karşısında kaybının %-29 olduğunu görmekteyiz.
Her üç para birimininde ortak hareket özelliklerini detaylandırdığımızda son 1.5 ayda üç defa zirveler test edilirken
Yeni Türk lirası 1.740-1.750 bölgesini iki defa test etmiş olması ve Ytl nin bu para birimleri ile son 1.5 ayı karşılaştırdığımzıda Ytl nin son durumda bu para birimlerine karşı daha güçlü olduğunu göstermektedir ki, bu para birimlerindede çok kısa sürede 1-2 gun içinde hızlı bir değerlenme görebiliriz., bu nedenle Ytl nin daha önceki senaryolarımızıda güçlenme ihtimali hayli yüksek yükselişler kısa ve dar aralıkta olsadea birer satış fırsatı olarak değerlendiriliceğini düşünmekteyiz.
Son durumda ise 1 yıllık periyotta Dolar Ytl paritesinde bu ülkeler içinde %-27 ile en az değer kaybı yine Ytl de gözükmekte.
Son değerlendirmeleri dikkate aldığımızda ise En az değer kaybından en fazla değer kaybını dikkate alarak sıralama yapılmıştır.
Son sekiz yılın dip seviyelerinden başlayan dolar yükselişlerinde performanslar aşağıdaki gibidir.
Türkiye Ytl Dip noktadan itibaren Dolar %+52 değer kazanmıştır.
Brezilya Real Dip noktadan Dolar %+63 değer kazanmıştır.
G.Kore Dip noktadan Dolar % +69 değer kazanmıştır.
G.Afrika Dip seviyeden Dolar % +113 değe kazanmıştır.
Grafik olarak gösteremediğimiz diğer ülkeler ise
Meksika Pesosu Dolar karşısında %-63 değer kaybettmiş durumda.
İzlanda Kronu Dolar Karşısında %-149 değer kaybetmiştir.
Macar Forinti Dolar karşısında % -59 değer kaybetmiştir.
Son 1 yıllık gelişmekte olan ülkelere karşı Dolar performansında ise tablo yine Ytl nin diğer para birimlerine karşı güçlü seyrettiğini gösteriyor.
Türkiye Ytl Dip noktadan itibaren Dolar %+27 değer kazanmıştır.
Brezilya Real Dip noktadan Dolar %+29 değer kazanmıştır.
G.Afrika Dip seviyeden Dolar % +48 değe kazanmıştır.
G.Kore Dip noktadan Dolar % +59 değer kazanmıştır.
Grafikte yer almayan Meksika Pesosu karşısında, Dolar % 48 değer kazanmış durumda.
İzlanda Kronu son 1 yılda ise %-135 değer kaybetmiştir.
Hindistan Rupeesı 1 Yılda dolar karşısında % -29 değer kaybetmiştir.
Macar Forinti Dolar karşısında % -59 değer kaybetmiştir.
Tablodan da anlaşılacağı üzere Cari açık çığlıklarına rağmen Ytl Dolar karşısında en az değer kaybeden para birimi olarak gözükmekte.
[b] SON DURUMDA USD/YTL[/b]
Son duruma dair teknik bir değerlendirme yaptığımızda ise tüm para birimlerinde doların zirve seviyelere ulaştığını görmekteyiz. Teknik olarak ciddi işaretler olduğunu söyleyebiliriz.
Süreç olarak doların önümüzdeki günlerde tekrar gerileme süreci içine girerek aşağıda önemli bant hedeflerine doğru gerilemesi beklenebilir, bugunlerde ise 1.590-1.600 aralığı tepkilerin şimdilik gelebileceği noktalar .Ancak 1.6000 kısa vadede üzerinde kalınmadığı müddetçe gerileme getirecektir.
Aşağıda ise 1.5600 altındaki kapanışlar veya gerilemeler satışları hızlandıracağı için önemli destek seviyesi olarak izlenebilir."
-
[QUOTE=teo;65113][url]http://www.voborsa.com/forum/fikirler-sistemler-t2441p135.html[/url]
Sayın Traderx, 91 sayfadan itibaren anlatmaya çalıştım üstteki linkte...[/QUOTE]
Ayrıca Ali Perşembenin "Teknik Analiz mi Dedin? Hadi Canım Sen De" isimli Serinin 4. kitabında da varmış demişti.
-
[quote=teo;65111]ne göz varmış sende, cuk oturttun, ben programla ancak uyandım :)[/quote]
hehehehe
L-(H+L)/2 kabaca:D
-
spot ve vadeli hareketler dünküne benzemiyormu sizce ?
-
halili hiç sevmem. küçükken sümüklünün teki idi..babasınıda sevmezdim....:))):)))dolar hakkında dediğine katılıyorum..günlüklerde kocaman uyumsuzluk var..kanımca şubat sonuna kadar 1330 dip olacak(1480 i kırıp)..
-
[QUOTE=abka;65118]halili hiç sevmem. küçükken sümüklünün teki idi..babasınıda sevmezdim....:))):)))dolar hakkında dediğine katılıyorum..günlüklerde kocaman uyumsuzluk var..kanımca şubat sonuna kadar 1330 dip olacak(1480 i kırıp)..[/QUOTE]
Halil i severim:)))
O 1.33 diyosa 2.33 olacak demektir.. Çaresi emir kulu yavrucak.kom
-
çarşamba uzunları kapattım..sistem flat dedi..
-
Ben de çarşamba uzunlarını kapatım 32475 KISA yaptım ;)
-
5 dakika alda 15 dakika satta hangisi doğru çıkacak bakalım.
-
sistemde;kısa,uzun ve flat var..ama daha kısa sinyali gelmedi..kısa yapmadan tekrar uzun bile olunabiliyor..
-
[QUOTE=abka;65118]halili hiç sevmem. küçükken sümüklünün teki idi..babasınıda sevmezdim....:))):)))dolar hakkında dediğine katılıyorum..günlüklerde kocaman uyumsuzluk var..kanımca şubat sonuna kadar 1330 dip olacak(1480 i kırıp)..[/QUOTE]
o adamın dediğiyle hareket edilmez.onun analizi hep tek yön çalışır.Nasılsa birgün dedği rakama gelir,o zaman bak ben dedimdi yapıyor.ona uyan portföyünü sıfırlar.
-
Sn abka bugün sizin uyarınızla ekstremi kontrol ettim, her ay 4 ytl kesilmiş benden ama daha hiç bana posta ile ekstre ulaşmadı. Ben de faks çektim sadece mail ile gönderin diye. Teşekkürler uyarınız için...