-
[QUOTE=traderx;66287]bir soruda benden, bu krizden bu kadar kaybeden var(dev şirketler ülkeler herkes) peki bu kayıplar kimin cebine gitti,
BU KRİZDEN KİM KARLI ÇIKTI KİMİN CEBİNE GİTTİ???[/QUOTE]
Hayali paraydı borç varsa ödenir ama iflas varsa ödenmez. bu krizde bazı apralar buhar oldu.
-
05.12.2008 15:30:05 *abd'de Kasımda Tarım Dışı Istihdam 533 Bin Kişi Azaldı(beklenti -350.000, önceki -240.000)
-
vob sistem sat da..eger al vermezse bayrama flatim...çünkü uzun tatillerde günlüğe ters gireni genelde yakarlar..
-
05.12.2008 15:31:24 *abd'de Işizlik Oranı 1993 Ekim Ayından Bu Yana En Yüksek Seviyede
-
bencede öyle, biliyorsunuzdur, 1800 lü yıllrda nakdi para dünyada kullanılmazken altın para vardı,
ve fakat bu altının taşınması zahmetli ve tehlikeli olduğundan bu altınların taşınması yerine
bu altınlara binaen hazırlanan teslim senetleri vardı bu senetler yaygınlaşmaya başladı,
1929 buhranın bir etkiside bu(zaten ne geliyorsa conilerden geliyorbaşımıza) ve fakat sonra bakıldıkki bu senetler alınıp veriliyor fakat gidipte seneti veripte altını isteyen yok, isteyen olmayınca piyasada bol miktarda karşılıksız bu kağıtlar gezinmeye başlamış...
şuandaki durum bunun tıpkısı yani papazhergün aynı pilavı yemez diyorlar ama
hemde nasıl yer, fakat bir gün nohutlu yer, birgünde tavuklu yer olaybu heralde.
-
05.12.2008 15:33:26 ABD'DE TARIM DIŞI İSTİHDAM BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE AZALDI
ABD'de tarım dışı istihdamın piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş
gösterdiği bildirildi.
ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, tarım dışı
istihdam Kasım ayında 533 bin düşüş gösterdi. Piyasada istihdamın 350
bin azalması bekleniyordu. Böylece tarım dışı istihdam 1974 yılı Aralık
ayından bu yana en büyük düşüşünü yaşamış oldu.
Ekimde tarım dışı istihdam verileri 240 bin düşüşten 320 bin düşüşe
revize edildi.
Kasım ayında İmalat Sanayi istihdamı ise 85 bin düşüş gösterdi.
Piyasalarda bir önceki ay 90 bin düşen istihdamın 77 bin düşeceği tahmin
etiliyordu.
Aynı ayda işsizlik oranı ise yüzde 6.7 seviyesinde geldi. Piyasalarda
beklenti bir önceki ay yüzde 6.5 olan oranın yüzde 6.8'e çıkacağı
yönündeydi. İşsizlik Oranı 1993 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Kasım ayında ortalama kazançlar yüzde 0.4 arttı. Piyasalarda bir önceki
ay yüzde 0.2 artan saatlik kazançların yine yüzde 0.2 artacağı beklentisi
vardı. Yıllık bazda ise artış oranı beklendiği gibi yüzde 3.3 oldu. Bir
önceki ay artış yüzde 3.5 seviyesinde bulunuyordu.
Aynı ayda haftalık çalışma saati değişmeyerek 33.5 saat oldu.
Piyasalarda veri geçen ay olduğu gibi 33.6 saat olarak bekleniyordu.
Foreks Haber Merkezi
-
[quote=traderx;66287]bir soruda benden, bu krizden bu kadar kaybeden var(dev şirketler ülkeler herkes) peki bu kayıplar kimin cebine gitti,
BU KRİZDEN KİM KARLI ÇIKTI KİMİN CEBİNE GİTTİ???[/quote]
Çok pardon ben mevzuyu yanlış anlamışım...Şöyle düşünüyorum:
Tartışma konusu olan konuda; birisi kaybetmiştir öyleyse birileri kazanmıştır gibi toprağı bol olsun Aristo düşüncesi ile yaklaşılması doğru deil. Kapitalizmin krizlerinin temel karakteri şudur,
1) Suni olarak kredi sistemi ile şişirilmiş tüm emstrumanların değeri düşer..Çıta daha aşağıda kurulur.. Bu çok detaylı bir analizin konusu ama şöyle karikatürize edebiliriz. Ortada değeri 5 birim olarak fiyatlanmış bir mal var. Ama bu değer tamamen kredi sistemi ile yaratılmış talepden kaynaklanan bir fiyat. Hem krediye hem mala Talebi sonsuz ve sürekli kılamayacağınız için talep kesildiği an fiatlar sanal kalır ve hızla düşer. Burda "ya bu çok ucuzladı" demenin bir anlamı yoktur çünkü fiyatlama yaptığınız kriterler artık yaşamıyordur. Bu yüzden krizlerin her biri birer kaos ve hatta türbülansdır. Fİyatt 3 e düştü ama talep yok, talebi tetikleyecek kredi yok ve krediyi tetikleyecek talep yok!!!!! İşte sistemin periyodik olarak yaşadığı açmaz bu :) Marx'ın toprağı bol olsun :)
2) Ortadaki malın değeri düştüğü için birileri çok kaybeder birileri az kaybeder. Reel olarak yani önceki fiyatlama kriterlerinize göre kazanan yoktur..:) Sonuçta yaşam standardı gayet somut bir şeydir. Siz işsiz kaldıysanız çok kaybetmişsinizdir. Malın son sahibi de çok kaybetmiştir. Şimdi akıllılarımız soracak; iyi ama son alıcıya satan kazanmış olmuyor mu!!! hayır olmuyor..dikkatli okunursa niye kazanmadığı yukarıda var zaten..
Sonuç: Şişe çevirmece oynuyorsanız şişeye ihtiyacınız vardır, oynamıyorsanız boş şişeyi kim neetsin :)
Türev enstrumanları 80 lerde finans mühendisleri yarattılar..Neden? İnsanların 20-30 yıl sonra kazanacakları paraları bile teminat alarak kredi sisteminin ömrünü uzattılar..Ama onlar 1 inci türevi alırken, gerçekler 2 inci türevi aldı ve varlıkların değeri sıfıra yakınsadı...
ya bu çok uzun bir konu be...
-
-
05.12.2008 15:47:04 GOLDMAN SACHS, AVRUPA BORSALARI BİR RALLİDEN ÖNCE YÜZDE 20 DAHA DÜŞEBİLİR
Goldman Sachs, Avrupa hisse senedi piyasalarının yatırımcıların
deflasyon olasılığını idrak etmeleri ile kısa vadede yüzde 20 daha
değer kaybedebileceğini bildirdi. Goldman Sachs analistleri, 2009'un
ikinci yarısında ise bir toparlanmanın başlayacağını tahmin ediyorlar.
Analistler, Dow Jones Stoxx 600 Endeksi'nin yüzde 20 gerilemesi
olasılığı bulunduğunu, bu gerilemeyi 6-12 ay sürecek bir rallinin takip
edebileceğini ifade ediyorlar. Bu rallide endeksin yüzde 30-50 arasında
yükselebileceğini de vurguluyorlar.
Foreks Haber Merkezi
-
[QUOTE=Vob Trader;66298]bayram pozları nasıl??[/QUOTE]
Uzunum, uzun girecegim
-
[QUOTE=Vob Trader;66298]bayram pozları nasıl??[/QUOTE]
ben vadeli mevdutta gireceğim:)))
-
Daha evvel bahsetmiştim, bu veriler çok büyüyecek diye, işsizlik ABD de milyon rakamlar gelecek bence, işte o zamanları düşünerek mermileri idareli kullanın, kim kaybedecek, parayı sınırlı miktarda kaybeden kazanacak, kaybetmeyen olmayacak malesef.
Krizin en kötü tarafı, dün gazetede okudum iki işadamı intihar etmiş, reel sektörde işadamları bunalıma girdi, borçlaraını ödeyemeyen silahı kafaya dayamakta çare buluyor, bu en kötüsü, adamalar ne pahasına olursa olsun üretip kazanmak için çabalıyor, ama sonuç vermeyince vahim tablo ortaya çıkıyor, kötü düşünceli olsa intihar edermiydi bu adamlar, hayır zannetmiyorum.
Bu arada fianans kesimi ne yapıyor, pişkin pikin RTE yi tavlayıp, ımf den borç para alınsa kurtulacaklar aklı sıra, IMF den borç para alınırsa hakkım helal değildir dedim kaç kere, biz bu beceriksiz finans sektöürümüzü sırtımızda taşımakla yükümlü değiliz, hükümetde böyle bir borca önayak olmamalı, sözüm ona finans sektörü ekonominin tekerleğimiş, olmazsa olmazmış, bunlar hikaye kardeşim, batan batsın cezasını çeksin, reel sektörün günahı ne, borç alıp onlarada dağıtılmıyor, hep mamayı tekerleklere yedirmekten bıktık artık, üstelik bu tekerkler borç alınır alınmaz faiz sisteminin rahatlamasıyla yine olmadık saçmalıklar yapacak diyorum.
Bakın bu tekerlek sektör bizde fazlasıyla büyük, dünyanın en yüksek reel faziyle bunları sırtımızda taşıyoruz, ama yinede dişe dokunur bişey yapamadılar, yeni zelandada bile faizler %5 yaw utanın diyorum, bizde kaç, %20 ohaaraaa derim.
Tekerlekler zorlanmasın diye, TCMB den bankaların yabancı para zorunlu karşılık oranı %11 den %9 a indirildi, bankaların döviz karşılıkları çok ama çok zayıf, %11 bile sağlayamıyorlar, %9 a indiriliyor, yatacak yerleri yok bunların, eninde sonunda korkulan olacaktır, olmazsa millet intihar etmeye devam edecektir.
Bana kalırsa, RTE nin ağzına bakıp yalakalık yapan tekerlek sektörüne RTE tamam IMF ile anlaşıp borçlanıcaz derse çok büyük bir vebal altına girmiş olur, bunun vebalini kimse ödeyemez, %20 faizi yeni zelanda gibi % 5 lere bile indirmedik, bu tekerlek sektörü bizde oldukçada daha günyüzü görmeyiz, ondan sonra çıkıp azgelişmiş ülke deyince kızanlar var töbe töbeee.
Tek çare, tekerleklere yüz vermemek, nasılki elektirkte reel sektöre yüz vermiyorsunuz, nasılki akaryakıtta reel sektöre yüz vermiyorsunuz, işte aynı uygulamayı bekliyorum, yoksa vebalini çekecekseniz, gidin milyardolarları bu tekerlekleri rahatlatmak için alında göreyim, tekerlek uşaklığının alemi yoktur, saygılar.