-
[quote=hexa;66699]Dolar-ytl gevşemeye başladı tamamdır :D Astatin Usd-Cad düşmek için can atıyor gibi bir izlenim oluştu bende, giriyorum şimdi ikisinden birisine :)[/quote]
USDCAD da eküri olduk eğer girdiysen....Petrol fiyatlarını da iziliyorsun meburen..Petrol yukarı ise USDCAD aşağı, tersi de doğru
-
tatil alıstm seyans nezaman alıscayım :) zor zor
-
yukarya harket bizde yavas amma sahlam devam edyor...
gün system long signalde olma yukarya devam icun iyi..
systems 5 dakk long signalde 15 dakk long signalde gun system long signalde
ben flat
-
33500 den short çmayı düşünen var mı
-
Saat 15:30 da Empire İmalat Endeksi, saat 16:00 de Sermaye Hareketleri, 16:15 de Sanayi Üretimi üstüste veriler gelecek Amerika'dan, fikri olan var mı? Bence olumlu algılanacak daha önce gelen veriler gibi :) Astatin dolar veya diğerlerinde bir gelişme var mı ? :D
-
[QUOTE=truva;66703]33500 den short çmayı düşünen var mı[/QUOTE]
34700...35700 yeresinden short planım var truvam sindi izliyorum flat
-
[quote=hexa;66704]Saat 15:30 da Empire İmalat Endeksi, saat 16:00 de Sermaye Hareketleri, 16:15 de Sanayi Üretimi üstüste veriler gelecek Amerika'dan, fikri olan var mı? Bence olumlu algılanacak daha önce gelen veriler gibi :) Astatin dolar veya diğerlerinde bir gelişme var mı ? :D[/quote]
IMF BAŞKANI KAHN: ÜRETİMDE BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ DÜŞÜŞLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ (15/12/2008 - 13:26:28)
NABZI VERİYOLAR YAVASTAN İYİ BEKLEMEYİN EMPIRE STEATİ AMA PİYASA NASIL KARSILAR BİLEMEYİZ
-
Beklentim 23-29 aralık arasına kadar sürecek olan yükselişten önce dowda yeni bir 8200 civarı denemesi.
sevgiler.
-
sp dirençler 900, 908, 918.
destekler 850, 825.
nasdaq direnç 1580-1600.
destek 1500 (çok önemli), 1480, 1400.
dow dirençler 8750, 9000, 9400.
destekler 8290-8450, 8200, 8100.
sevgiler.
-
Bende Maksimum 37000 38000 Leri Görebileceğimizi Ordan Satısa Geçeceğimizi Düşünüyorum
Bugünkü Kapanıs Beklentim 34000 Civarı
Sadece Tahmin
-
ENFORMASYON, FORMASYON UYUMSUZLUĞU ve ALIM ÖNERİM
[CENTER][B][COLOR=#0000ff]ENFORMASYON, FORMASYON UYUMSUZLUĞU ve ALIM ÖNERİM[/COLOR][/B][/CENTER]
[B]15 Aralık 2008[/B]
Belki de çok uzun zamandır ilk defa piyasalar hakkında olumlu olacağım. Bunun nedenleri var. Öncelikle, teknik analizde "enformasyon ve formasyon" uyumsuzluğu olarak dile getirdiğimiz konu son 2-3 haftadır belirgin bir şekilde göze çarpıyor. Daha önceki yazılarımda bu konuyu çok ayrıntılı anlatan ve bilgi vermeye yönelik yazılarımı yayınlamıştım. Burada o kadar uzun detaya girmeyeceğim. Kısaca açıklamakla yetineceğim.
Enformasyon dediğimiz şey, piyasalara gelen haberler ve bilgidir. Formasyon ise piyasaların çizdiği trendler, dipler ve tepelerdir. 10 Ekim'den bu yana ABD'den gelen haberlere baktığımızda, gerçekten korkunç haberler olduğunu söylemeyliyim. Piyasanın beklemediği o kadar olumsuz haberler geldi ki; Dow Jones endeksi en düşük 7600 seviyelerini gördü. Fakat önemli bir nokta var ki; Dow Jones endeksi 8000 seviyesinin altında sadece bir defa kapanış yaptı. Yani gelen bütünolumsuz ve korkunç haberlere rağmen dow jones endeksi 8000'in üzerinde kaldı. Örneğin piyasaları 50 milyar dolandıran Modoff haberi bile cuma günü borsanın yükselişini engelleyemedi. Normal şartlarda milletin 50 milyar dolarının uçtuğu haberi başlı başına en yüzde 5-6 düşüş getirebilirdi.
Yani demek istiyorum ki; gelen enformasyon hala çok kötü olmasına rağmen, basit ve önemsiz sayılabilecek olan 15-20 milyar dolarlık otomotiv endüstrisi yardımı haberi bile piyasaları yukarı çekiyor. Şu an piyasalar iyi haberlere aç durumda ve ufacık olumlu bir haber piyasaları yukarı itiyor. Son bir ayda haberlerin belki de yüzde 90'ı kötü olmasına rağmen, dow jones'un dibi 8000 seviyesinde oluşmuş görünüyor. Teknik olarak bakıldığında ise geçen hafta sonu itibariyle Dow Jones'ta Talep konsantrasyon eğrisi yeni bir zirve yaptı. Bu da Dow Jones'Un en azından 9000 seviyesine kadar yükselebileceğini, hatta 3-4 haftalık bir süre içinde 9.500-10.000 aralığına gelebileceğini gösteriyor. Elbette ki teknik analiz yüzde 100 tutacak bir analiz değildir ama, geçmiş 2 aylık teknik yapılanma ve dip oluşumları böyle bir sinyal veriyor ve bunu ayrıntılı olarak eğitsl biçimde anlatacak vaktim olmadığı için burada sadece bu görüntüyü belirtmekle yetiniyorum.
İMKB'ye gelince durum farklı değil. Cuma günü tüm dış piyasalar çökerken, bizim piyasa ayrışma yaptı. Görünen o ki İMKB100 endeksi bugün 25.500 civarından açılacaktır. 24.500 ve 25.500 aralığında en az 3-4 hafta vadeli alım yapılabilir. Endeks için beklentim ise, en azından 27.500 seviyesine kadar bir yükseliştir. Fakat şu an söylediğim şeyi lütfen karıştırmayınız. Şu an sadece kısa vadeli bir ralli için alım öneriyorum. Yoksa 2009 yılı çok kötü olacaktır ve bu beklediğim ralli, uzun vadeli ayı piyasası içindeki önemli bir tepki olarak ortaya çıkacaktır. Ocak ayının ortalarına kadar bu tür bir rallinin ürmesini bekleyebiliriz. Özellikle de IMF ile anlaşma konuları netleştikçe ve bu beklenti sıcak tutuldukça piyasalar bu beklentiyi satın almaya devam edebilirler. Bu arada tabi ki geri çekilmeler de olacaktır.
Bu şartlar altında İMKB'de alım yapacak biri bilmelidir ki, eğer 24 binin altında kapanış olasılığı doğacak olursa, (ya da 24 binin altında kapanış olacağını anlarsanız) stop-loss (zararına satış) yapmalıdır. Çünkü bu tür bir durumda, yeniden 22.500 seviyelerine kadar düşüş olasılığı ortaya çıkar. Piyasanın her türlü hali vardır ve eğer kendinize bir stop-loss seviyesi koyarsanız, çok daha rahat hareket etme imkanınız olacaktır. Endeksin benim beklediğim yönde oalsı bir hareekti durmunda ise, şu an poizsyon alan biri için en iyi satış noktalarından biri 28 bin ile 29.500 aralığı olacaktır. Yani şu an alım yapan birine 28 bin seviyesi yukarı geçilirse kademeli olarak satmaya başlayın diyorum. Fakat unutmayınız ki, bu satış hedefleri hergün yeni bir haber geldikçe veya yeni gelişmeler oldukça değişebilir.
Bu hafta içinde ABD'de finansal kuruluşların bilançolarına ilişkin bilgiler gelmeye başlayacaktır. Bu haberler piyasalarda ani satışlara sebep olabilir, fakat bütün piyasaların yönünü yeniden aşağı çevirecek ve yeni bir aşağı trend başlatacak bir hareket olacağını şimdilik düşünmüyorum. Bu nedenle de bugün veya bu hafta ABD finansal kuruluşlarından gelecek olan yeni zarar yazmalar veya beklenmedik şekilde ortaya çıkan zarar haberleri gelir ve piyasalar hızla düşmeye başlarsa, önümüzdeki 3-4 haftalık süreç için iyi alım fırsatı olacaktır.
Hisse bazında ise; Tüpraş, Anadolu Sigorta, Akbank, Aksigorta, Alkim, Eczacı İlaç, Garanti, İşc, Turkcell, Isgsy, Arçelik gibi hisseler uygun görünüyor. Aslında İMKB30 hisselerinin genelinde bir yükseliş görebiliriz. Zaten piyaslaardaki yükselişler önce İMKB30'da başlar ve ardından da diğer hisselere yayılırlar. Fakat unutmayınız ki, eğer alım yaparsanız 24 bin aşağı kırıldığında satmak ve bu zarar katlanmak üzee alım yapmalısınız.
DOLAR/TL: Bu şartlar altında, yani yeni beklentiler nedeniyle (IMF ile anlaşma, genel olarak dünyada borsaların teknik olarak dip formasyonlarını oluşturmuş olması vs..) dolarda gerileme getirecektir. Bu yüzden de doların 1.50 seviyelerine kadar gerilemesi beklenebilir. Fakat şartlar ne olursa olsun, yine de doların 1.50'nin altına gerilese bile bu seviyelerde uzun süre kalmasını beklemiyorum. Özellikle 1.50'Nin altıan gerileme durumunda dolara olan talebin artacağını düşünüyorum. Hatırlarsanız, bundan birkaç önce yaptığım yorumlarda da doların uzun bir süre 1.45'in altına gelmek istemeyeceğini belirtmiştik.
Sonuç olarak bir süreliğine piyaslaara bahar gelebilir. Fakat orta ve uzun avdede endeksin 1 doların altını bile görebileceğini düşündüğümü tekrar vurgulayayım. Şimdi ise, bu kötü beklentilere bir süreliğine ara veriyor ve hem teknik sebepler (Teknik analiz sonuçları ve dip formasyonları ve enformasyon ve formasyon uyumsuzlukları vs. nedenlerle) hem de IMF'ye ilişkin beklentiler nedeniyle borsanın bir süreliğine olumlu yönde kalacağını düşünüyorum. Fakat şunu unutmayınız; bir şeyin değeri, şartlar değiştiği anda değişir. Yani yeni şartlar yeni değerleri belirler. Bu yüzden, şartlar dramatik bir şekilde değişirse, yarın bu yazdıklarımın tam tersini yazabilirim. Bu tür zamanlarda pozisyon alınırken, en önemli şey, hem stop-loss seviyenizi hem de kâr realizasyon seviyenizi daha alım yaparken belirlemiş olmanızdır.
Yaşar Erdinç
-
Ben Ayrılıyorum Endekse Iyi Bakın Slmlr
Biraz Kilo Alsın Hani çok Zayıfladı Uzun Devam Simdilik :d