[quote=türkmen;80258]bana iade oldu biraz önce[/quote]
hangı kurum turkmen?
Printable View
[quote=türkmen;80258]bana iade oldu biraz önce[/quote]
hangı kurum turkmen?
bu haberi okudunuzmu:
[B]VOB'un önündeki en bürük engel: Give Up
[/B]Son dönemde yıldızı hızla parlayan [B]Vadeli İşlemler Borsası[/B]’nda (VOB), pozisyon transferine ([B]give up[/B]) çözüm bulunamaması, hisseye dayalı vadeli işlem kontratları ([B]single stock futures[/B]) öncesi aracı kurumları endişelendiriyor. Çünkü, VOB’da işlemlerin önemli bir kısmı [B]Deutsche Bank[/B] ve [B]EFG Menkul[/B] aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Yabancı takas yetkisi bu iki kurumda olduğu için oyuncular bu kurumları tercih etmek zorunda kalıyor. Sistem [B]İMKB[/B]’deki gibi işlemiyor. Borsada yabancılar tüm aracı kurumları kullanarak alım satım yapabiliyor. Takas süresi iki gün olduğu için pozisyon transferi ile aldıkları ya da sattıkları hisseleri yabancı kuruma aktarabiliyorlar.
[CENTER][FONT=Verdana][SIZE=1][COLOR=#2f2f2f] Yabancı [B]Citibank[/B]’ın takasındaki bir hisseyi ‘x’ aracı kurumundan satabiliyor. Ya da her hangi bir kurum üzerinden yaptığı alımı takas değişim süreci içerisinde yabancı takasına aktarabiliyor.
VOB gibi yüksek kaldıraçla işlem yapılan borsalarda ‘[B]pozisyon transferi[/B]’ daha büyük önem kazanıyor. Düzenleme yapılmadan hisse senedi kontratlarının işleme açılması ise büyük risk taşıyor. Mevcut piyasada olduğu gibi işlemlerin iki kurum üzerinden gerçekleştirilmesi manipülatif işlemlerin de önünü açabilir. Hatta iki kurum aralarında anlaşıp piyasaların yönünü bile belirleyebilir. [B]
Nitekim, VOB’da benzer tartışmalar yıllardır sürüyor…[/B]
Diğer taraftan [B]İMKB[/B]’ye yön veren hisse senetlerinin vadeli piyasaya taşınmasıyla spot piyasanı gözü de [B]VOB[/B]’da olacak. O zaman iki kurum borsanın da yönünü tayin edebilir. [B]
Piyasalara için büyük risk![/B]
Spot piyasada mal çıkmak için vadeli piyasadaki hisseleri yukarı çekmeleri yeterli. Tüm işlemler iki kurum üzerinden geçtiği için yabancıların attığı her adımı önceden görebilecekler. Bu durum aynı zamanda diğer kurumlar için haksız rekabet anlamına geliyor.
Sadece manipülasyon riski değil, piyasada işlem hacmini artması için de ‘give up’ işlemlerini başlaması önemli. Çünkü yabancılar pozisyon transferi yapamadıkları için [B]VOB[/B]’da diğer aracı kurumları kullanmak istemiyor.
Birçok aracı kurum yetkilisi ise piyasalara yeni yabancı fonları taşırken bu büyük sorunla karşılaşıyor.
VOB’da etkin konuma gelebilmek için büyük yatırım yapan aracı kurumlar sabırsızlıkla [B]Sermaye Piyasası Kurulu[/B]’nun (SPK), konuyla ilgili yönetmeliğini bekliyor. [B]SPK Başkanı Turan Erol[/B]’un değişeceği beklentisiyle düzenlemenin bir türlü hayata geçirilemediği iddiaları kulislerde konuşulsa da [B]İzmir AKP Milletvekili Tuğrul Yemişçi[/B]’nin bu sorunu yakında çözeceğine tüm piyasa oyuncuları inanmış durumda![/COLOR][/SIZE][/FONT]
[/CENTER]
[FONT=sans-serif][SIZE=2]
[/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=2][COLOR=#80803f][B]Kadir İsmet[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2][COLOR=#80803f]Yatırım Uzmanı[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2][COLOR=#80803f][B]Eczacıbaşı Menkul Değerler[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT]
hiç ellenmediği halde saat ayarı gene değişmiş hayrettir,13 leri yazıyor
ekran başında değildi kısalar devam
Foruma bağlanamadığım için yazamadım, yeniden shorta döndüm spot kapanışı itibarı ile...
Bol al/sat yaptıracaklar buğün herhalde...
VOBu bilemem (herşey olabilir) ama FSPX ve FDOW bugün ralli yapabilir gibi... FIBO öyle diyor. İzleyelim bakalım. FSPX 800 stop olmak üzere tabi. DAX'ı da dahil ediyorum.
2 kurum da olsa spekülasyon 20 kurum da olsa spekülasyon.bu haber ancak bu pastadan pay alamıyacak kişilerin çığlığı olabilir..yoksa gerektginde hepsi aynı çarkın dişlisi değilmidir..?
[quote=teo;80265]Foruma bağlanamadığım için yazamadım, yeniden shorta döndüm spot kapanışı itibarı ile...
Bol al/sat yaptıracaklar buğün herhalde...[/quote]
32,750 bende Alım yeri. MP... aşağı giderse short.. tepki alımı için 32,700 kadar gideri var..
[QUOTE=Nafiz;80263]hiç ellenmediği halde saat ayarı gene değişmiş hayrettir,13 leri yazıyor[/QUOTE]
Kendini bilmez dengesiz veletler saldırınca server saati dğişiyor ve düzeltmesi güniçi saat farkı nedeniyle oluşabilecek aksaklığı engellemek için gece yapılıyor. Biraz sabır.
[QUOTE=marakes;80267]2 kurum da olsa spekülasyon 20 kurum da olsa spekülasyon.bu haber ancak bu pastadan pay alamıyacak kişilerin çığlığı olabilir..yoksa gerektginde hepsi aynı çarkın dişlisi değilmidir..?[/QUOTE]
Haberin Yorumu : DSİ ve EFGye kontrat transfer edemeyen yabancılar sadece bu iki kurumla çalışıyor. Kontrat transferiene izin verin arada bizden de işlem yapıp izlerini kaybettirsinler. Böylece istedikleri yerden alıp istedikelre yere kontratlarını transfer etsinler. Biz de komsiyon kazanalım.
[quote=VOBiX;80270]Haberin Yorumu : DSİ ve EFGye kontrat transfer edemeyen yabancılar sadece bu iki kurumla çalışıyor. Kontrat transferiene izin verin arada bizden de işlem yapıp izlerini kaybettirsinler. Böylece istedikleri yerden alıp istedikelre yere kontratlarını transfer etsinler. Biz de komsiyon kazanalım.[/quote]
sonuna kadar katılıyorum..katran ve şeker mevzusunun monalisa tablosunda resmedilmiş hali gibi..
[QUOTE=VOBiX;80269]Kendini bilmez dengesiz veletler saldırınca server saati dğişiyor ve düzeltmesi güniçi saat farkı nedeniyle oluşabilecek aksaklığı engellemek için gece yapılıyor. Biraz sabır.[/QUOTE]
saldıranların kendini bilmez veletler olduklarını hiç sanmıyorum :..: