İnşallah DOW daki çöküş bu gece olmaz.... 7000 i kırmasını bekliyorumzya.. Bu gece olmasın UZUN girdim de...
Printable View
İnşallah DOW daki çöküş bu gece olmaz.... 7000 i kırmasını bekliyorumzya.. Bu gece olmasın UZUN girdim de...
Vob IMKByi satın alacakmış :..::..:.lelele.lelele
''Yen ile kredi kullanan VOB'u arıyor''
VOB, internetten döviz işlemi yapan sitelerin hacmini 'CFD' ile çekecek
23 Şubat 2009 Pazartesi, 17:52
[IMG]http://www.haberturk.com/2009/02/23/resim/manset_ic_130275.jpg[/IMG]
[B]HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ[/B]
Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası son birkaç yıldır internet üzerinden küçük yatırımcılara döviz işlemi yaptıran ve aşırı risk aldıran fx (döviz) sitelerine karşı alternatif ürün hazırlıyor. VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, 1'e 400 kaldıraçla üstelik kredi kartından işlem yaptıran bu sitelerin hacmini organize piyasaya çekebilmek için Contrats for Difference denilen kısaca CFD olarak adlandırılan 'türev' sözleşmeleri yatırımcıya sunmaya hazırlandıklarını kaydetti. Dönmez ayrıca bir dönem Yen ile bankaların kredi verdiklerini ve vatandaşların bu işlemlerden canının yandığını anımsatarak "Yen ile kredi kullanan VOB'u arıyor" dedi.
Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Genel Müdür Çetin Ali Dönmez ve Borsa yönetimi bir grup gazeteciye ileriye dönük hedeflerini anlattı.
Türkiye'de spot döviz piyasasında günlük işlem hacmi 5 milyar dolar. Fx platformlarında ise aylık 20 ile 40 milyar dolarlık işlemin döndüğü tahmin ediliyor. Döviz piyasalarındaki en büyük hareketliliğin ise yerli yatırımcılar tarafından yapıldığı belirtiliyor. Fx sitelerinde kişiler bir ana paraları olmadan kredi kartı üzerinden de 1'e 400'e varan oranlarda kaldıraçlı işlemler yapabiliyor. Bu tip organizasyonlar yetki boşluğu nedeniyle bir otoritenin denetiminden yoksun olarak çalışıyor.
Bu tip işlemlerin denetime alınması ve alternatif bir ürünle organize piyasalara çekilmesi gerektiğini anlatan VOB Genel Müdürü Dönmez şöyle konuştu: "Spot döviz işlemlerini bir şekilde future vadeli işlemlere benzeterek yapan kaldıraçlı bir piyasa var. O zaman bizde buna alternatif olarak yurtdışında Contrats for difference denilen ve özellikle dövizde çok işlemin yapıldığı Türk sermaye piyasalarına getirelim deik. Şimdi üzerinde çalışıyoruz. CFD denilen sözleşmeler bir döviz işlemi üzerine yapılabildiği gibi bir hisse senedi üzerine de yapılabiliyor ve maalesef Türk hisse senetleri üzerine CFD'ler şu anda yurt dışında bazı alım satım platformları üzerinde işlem görüyor. Biz eğer vadeli hisse kontratları üzerinde ilerleyemezsek bir şekilde bunun alternatifi dış piyasalarda olacak. CFD'leri çıkarttıktan sonra büyük ölçüde fx sitelerinin hacmini hatta spot piyasadaki hacmi de çekebiliriz."
CFD; dövizi veya hisseyi almadan sadece getirisine yatırım yapılan bir ürün.
[B]CME'nin TL/dolar kontratına karşı euro/dolar çıkartacak[/B]
Yeni yılın ilk günlerinde dünyanın en büyük vadeli işlem ve opsiyon borsası Chicago Mercantile Exchange (CME) Tl/dolar ve TL/Euro kontratlarını işleme açmıştı. 23 saat işlem yapılan kontratlara VOB'da da aynı sözleşme olduğu için Türk yatırımcısının doğrudan gidip işlem yapması SPK mevzuatı ve 32 sayılı karar gereği mümkün değil.
Kontratın işleme açılacağı dönemde CME ile görüştüklerini ve VOB'un kapalı olduğu saatlerde kontratı işleme açarsa kendilerinin de destek verebileceğini anlattıklarını kaydeden Dönmez, "Bizim işlem hacmimizdeki artış CME'nin dikkatini çekti ve burada muhemelen bir fırsat gördüler. Sermaye piyasası kanununda dayanak varlığı aynı olan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri üzerine bir başka ülke borsasında aynı sözleşme açılırsa bizim banka ve aracı kuruluşlarımız oraya müşteri emirlerini iletemez. Biz bu uyarıyı sözlü olarak yaptık. Bizde parite kontratı üzerine çalışıyoruz. Sistemden kaynaklanan yazılımsal bir kısıtı çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Buarada Dönmez, İMKB'den satın alınan son 4 yılda 7.5 milyon TL sadece 2008'de ise 2 milyon TL ödenen yazılımda revizyon geldiğinde borsanın kapanış saatinin de uzayacağını kaydetti.
[B]Hisse vadeli kontratlar ABD'de otoriteleri birbirine düşürmüş[/B]
Dönmez, hisseye dayalı kontratlar için teknik olarak her şeyin hazır olduğunu SPK'dan gelecek nihai kararı beklediklerini aktararak 10 hissenin belli olduğunu söyledi. Dönmez, SPK'nın 5 hisseyele başlama kararı da verebileceğini belirterek sayının İMKB-30'a kadar çıkabileceğini ama her hissenin de vadelisinin de olmayacağı uyarısında bulundu.
Vadeli hisse kontratlarının spot piyasa hacmini etkilemeyeceğinin altını çizen Dönmez, İMKB'den hisse alan bir yatırımcının sahiplik gereği temettü verimi ve genel kurulda oy hakkı bulunduğunu hatırlattı. Bu konuda İMKB ile de bir sorunları olmadığını söyleyen Dönmez, "Hisse vadelide SPK da tıkanmadı. Başvuru sırasındaki bazı önerileri SPK doğru bulmadı. Ve bunu yapıp geri gelin dediği noktada bu defa İMKB faktörü gelmiş. Bekleme süreci İMKB'nin bende varım demesinden kaynaklandı" dedi.
Hisse vadeli kontratlarda dünyanın bir numaralı borsasının bu işe 1990'larda başlayan Avustralya olduğunu ve Güney Afrika'nın da bu işte büyük ilerlemeler kaydettiği bilgisini veren Dönmez ABD'de ise 2000'li yıllarda bu ürünlerin görüldüğünü kaydetti. Dönmez ABD'de de bu sürecin enteresan bir hikayesi olduğunu belirterek şunları kaydetti: "ABD'de sermaye piyasasının iki düzenleyici kuruluşu olan SEC ile CFTC 'hangimiz regüle edecek' diye kapışmış. İki grup karşılıklı oturup anlaşmışlar ve 'sorunu çözemiyoruz yapmayalım' demişler. 2001'e kadar da yapmamışlar. Clinton döneminde modernleştirme kanunu ile bu kontratların önü açılmış ama atı alan Üsküdar'ı geçmiş."
[B]Obama'nın staj yaptığı hukuk bürosu Amerikalılara VOB'un kapısını açacak[/B]
Amerika da bütün yatırımcıların diğer ülkelerdeki endeks sözleşmelerine yatırım yapmaları konusunda bazı kısıtlar var. Hedge fonlar ve bazı yatırım fonları istedikleri ülkelerdeki yatırım araçlarına para koyabilirken gerçek kişilerin yatırım yapabilmesi için o ülke borsasının ABD'deki future işlemlere bakan denetim otoritesi CFTC'den izin alması gerekiyor. VOB'da bu tip yatırım kısıtı nedeniyle Amerika dışındaki endeks sözleşmelerine yatırım yapamayan yatırımcılara VOB'un kapısını açmak için ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın bir dönem staj yaptığı hukuk firması Sidney Austin'i devreye sokarak izin sürecini başlattı. Başvuralı 3 ay olduğunu kaydeden Genel Müdür Çetin Ali Dönmez, "Bizim adımıza Amerika'da CFTC kapısında bu işleri takip eden ciddi bir hukuk firması var. Şu ana kadar da büyük bir problem gözükmüyor. Mesela biz bu başvuruyu yaptık ve başka neler yapabiliriz dedik. Bu başvuruda dikkate alınan bir diğer noktanın da bilinen bir vadeli işlem birliğine üye olmak gerektiğini gördük. Böylece FIA'ya üye olmak içinde çalışmalara başladık" dedi. CFTC'nin gelen başvuruları 6-9 ay içinde sonuca bağladığıda belirtildi. Eğer süre VOB için de aynı şekilde işler ise 2009 bitmeden VOB'da da John Smith işlem yapabilecek.
[B]Lehman battığında bizde teminatı vardı[/B]
VOB açıldığında herkesin kaç mili saniyede işlem yapıldığına baktığını söyleyen Dönmez, kendilerinin ise risk yönetimi teminatlarını en sağlıklı şekilde işletmeye odaklandıklarını belirterek "Küresel krizde yanına yaklaşılamayan yatırım bankaları battı. Lehman olayı çıktığında VOB'da kurumun yeterli teminatı olduğunu gördük" dedi.
[B]Osman Birsen vadeli piyasaları istemedi[/B]
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda Vadeli İşlemler Piyasası Müdürlüğü'nde de görev yapmış olan VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, Osman Birsen'in, İMKB'de vadeli piyasanın açılmasını hiç istemediğini de söyledi. Dönmez sözlerine şöyle devam etti: "Vadeli işlemler Piyasası o dönemde serbest kura geçildiği için IMF'in talebi ile açıldı. İnsanın doğasında bilmediği yeni olan şeyden bir korku vardır. Birsen de olaya yenilikçi ve devrimci bakmadı, konservatif davrandı. İMKB'de vadeli piyasa tek bir gong ile açıldı. Ancak, istenmeyen bir kurumda da vadeli piyasa işlemez. VOB'da aldı bayrağı yürüdü."
[B]Yıl sonuna kadar İstanbul'da ofis açacak[/B]
Bu yıl sonuna kadar İstanbul'da bir şube açmayı planladıklarını belirten VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Bunun için Maslak ve çevresinde yer bakıyoruz. Şubeyi yıl sonuna kadar açmış oluruz" dedi. Kestelli [B][U][COLOR=royalblue]ayrıca İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın özelleştirilmesi halinde VOB olarak İMKB'ye talip olmak istediklerini de sözlerine ekledi.[/COLOR][/U][/B]
[quote=BORSACIOZGUR;90644]İnşallah DOW daki çöküş bu gece olmaz.... 7000 i kırmasını bekliyorumzya.. Bu gece olmasın UZUN girdim de...[/quote]
sanmam..ama DJI bu kim bilebilir...işin ucunda ÖZGÜRBORSACI olmal da var:):) bir sistem mi kullanıyorsun yoksa hissi işlemmi
[QUOTE=Astatin;90643]BM,DAX ın haftalık grafiğine bir bakıver...3920 nin altında ne oluyor bir gör..DAX a gel bostana gel..3611 e kadar haftalık kapanış itibariyle tutacak bşr destek yok[/QUOTE]
Yav o zaman bu büyük borsalar, daha doğrusu lokomotif borsalar diyim ben öyle diyim gerçi hiçbirinde hayır kalmadı ama, böyle haftalığa göre gerçekten düşecekse diyim, kriz yepyeni bir boyut kazanmaya başlıyacak demek değilmi asti:confused:, sen ne dersin?
dowun artı kapatması lazım bugün.....
iki gündür sopa yeter dedim flat eğer de böyle kapatırsa yazık oldu benim kısalara .Bide vob güçlü duruyodu oyüzden giremedim kısa
ya arkadaşlar Allah aşkına bugün neler olmuş böyle
birisi eğer özetleyebilirse çok sevinirim
cumadan short kaldık sabah baktım piyasalar artıda uçuyor
vardır bir kerameti dedim pozisyon aldım
sonra öyle bir işim çıktı ki akşama kadar uğrayamadım
sabahta zarar ettik
uzun pozisyona geçtik
akşamda zarar ettik
şimdi de
dow ve futurlar eksi ve dip çekiyor
uzunda kaldık 1 haftadan beri zarardayım
nedir özetleye bilen arkadaş var mı ?
sabah niye artı da şimdi niye eksideler ?????
FLAT kalmak mantıklıydı benim için.bende öyle yaptım.
uçan kaçan bişey yok.
[QUOTE=eagle2002;90651]ya arkadaşlar Allah aşkına bugün neler olmuş böyle
birisi eğer özetleyebilirse çok sevinirim
cumadan short kaldık sabah baktım piyasalar artıda uçuyor
vardır bir kerameti dedim pozisyon aldım
sonra öyle bir işim çıktı ki akşama kadar uğrayamadım
sabahta zarar ettik
uzun pozisyona geçtik
akşamda zarar ettik
şimdi de
dow ve futurlar eksi ve dip çekiyor
uzunda kaldık 1 haftadan beri zarardayım
nedir özetleye bilen arkadaş var mı ?
sabah niye artı da şimdi niye eksideler ?????[/QUOTE]
Devamlı müdahale ediyor hükümetler borsalar dip arıyor oyüzden en ufak habere çok tepki veriyor sadece tepki olarak kalıyor zor yani bende iki gündür zarar sağlık olsun çıkarırız
[QUOTE=suprad;90617]dow 7494
flat :Ddolce vita:D[/QUOTE]
[QUOTE=BORSACIOZGUR;90619]dow 7435[/QUOTE]
Artık DOw Loto olayını bu konuda yazmıyoruz. Her gün saat 19:00a kadar [URL="http://www.voborsa.com/forum/showthread.php?goto=newpost&t=5205"] DJI Kapanis Lotosu[/URL]konusuna yazabilrisiniz.
[QUOTE=mbm;90648]dowun artı kapatması lazım bugün.....[/QUOTE]
Uzunsanız sabah future +100 çeker maşallah nazar değmesin mbm takdir ediyorum sizi+.
[quote=Astatin;90646]sanmam..ama DJI bu kim bilebilir...işin ucunda ÖZGÜRBORSACI olmal da var:):) bir sistem mi kullanıyorsun yoksa hissi işlemmi[/quote]
Sistem de neymiş yaa. o yeni başlayan acemiler için. :):)
Benim aslan gibi 10 yıllık tecrübem var.
2500 çıkış 2500 de düşüş gördüm) artık ezberledim bazı hareketleri.. yüzde 75 başarı oranı yakalayabiliyorujm..