-
[quote=okansak;96607]altın ıle ılgılenen arkadaş varsa
onumuzdekı hafta yorumlarını alabılırmıyım[/quote]
ben ilgileniyorum ama yorumlarım genelde tutmaz.
pzts-salı altında yükseliş olacağını düşünüyorum. (%2-3 kadar) sonrasında ise cumaya kadar düşüş bekliyorum. yani başladığımız yere geri döneriz diye düşünüyorum. ons un 945 civarını görüp 910 a düşmesini, dolarında 1735 i görüp 1700 e dönmesini bekliyorum.
bunlar benim kişisel görüşümdür ve genelde tutmaz. :)
bol kazançlar
-
[quote=trader38580;96608]ben ilgileniyorum ama yorumlarım genelde tutmaz.
pzts-salı altında yükseliş olacağını düşünüyorum. (%2-3 kadar) sonrasında ise cumaya kadar düşüş bekliyorum. yani başladığımız yere geri döneriz diye düşünüyorum. ons un 945 civarını görüp 910 a düşmesini, dolarında 1735 i görüp 1700 e dönmesini bekliyorum.
bunlar benim kişisel görüşümdür ve genelde tutmaz. :)
bol kazançlar[/quote]
petrole ne olmuşssa altına da aynısı olacaktır, alıcı bulsunlar keklikler güvenli liman diye paniklesin önce, 650-750 dolar münasiptir altına, dowda major dibini yapıverir bu arada:..:
-
[QUOTE=mozkan;96609]petrole ne olmuşssa altına da aynısı olacaktır, alıcı bulsunlar keklikler güvenli liman diye paniklesin önce, 650-750 dolar münasiptir altına, dowda major dibini yapıverir bu arada:..:[/QUOTE]
Ama 1500 doalrlık hedefler koyulsun önce. .lelele
-
[quote=mozkan;96609]petrole ne olmuşssa altına da aynısı olacaktır, alıcı bulsunlar keklikler güvenli liman diye paniklesin önce, 650-750 dolar münasiptir altına, dowda major dibini yapıverir bu arada:..:[/quote]
altınla dow su anda ters korelAsyon içinde, yani dowun major dibini bulacağı zaman altının zirveler görmesi gerekmezmi? yoksa 1-2 ay öncesindeki gibi dow ile altın düz korelasyona tekrar gireceğini mi düşünüyorsunuz?
650-750 dediğniz seviye görüldükten sonra yeni zirveler öngörüyormusunuz?
teşekkürler-saygılar
-
[quote=VOBiX;96610]Ama 1500 doalrlık hedefler koyulsun önce. .lelele[/quote]
su anda herkes bir tahminde bulunuyor zaten. m.linch 1500 doalr diye gecen ay dedi. sanırım bugün 2500 diyen kurluşlarda olmuş. aynı zamanda altın cok değerli 600 olacak diyende cok yazar var. yani herkes yükselişe inanmış değil.
ben cevremde gözlemliyorum genelde herkes altın cok yükseldi artık alınmaz diyor. sarraflarla konuştuğumda halk cok fazla altın satıyor diyorlar. sarraflar ve kuyumcular ise aldıkları altınları istanbuldaki toptancılara satıyormuş. ordanda yurtdışına gidiyormuş hatta gecen ay ilk defa altın ithali yapılmamış. halkdan arz o kadar fazla yani. halk ise genelde yanılır. kitle psikolojisiyle hareket edenler piyasada kaybetmeye mahkumdur.
sonuç olarak abd nin enflasyonun artacağı bir dönemde altına yeniden rağbet olacağını ve bu yıl için 1600 lerin hayal olmadığını düşünüyorum.
aşağıda ise min 800 lerin görüleceğini düşünüyorum.
-
iyi akşamlar arkadaşlar.
Altın konusu bence çok tehlikeli. Altın çok yükselemiyebilir Çinkü IMF yada merkez bankalarında çok altın var her an satılabilir korkusu var. hele vob da altın almak bence çok tehlikeli. Spot altın hesabı daha mantıklı en azından her an işlem yapma şansın var. vob da sabah bir gelirsin ondan sonra yandım allah
2500 deniliyor bende gördüm haberleri. ama bence biraz abartı var. Geçen bir yerde okudum abd de millet külçe altın alıyormuş. buda avlanacak keklik demek. bence
-
ngehängte Grafik: screen_00459.jpg
[IMG]http://forum.finanzen.net/board/anonymize/attachment.m?aid=222094&resize_x=600[/IMG]
Angehängte Grafik: 2002-10-09_sydney_bear_bull_stock_markets_like_flock_530.jpg
[IMG]http://forum.finanzen.net/board/anonymize/attachment.m?aid=222093&resize_x=600[/IMG]
-
[QUOTE=kayahan;96614]ngehängte Grafik: screen_00459.jpg
[IMG]http://forum.finanzen.net/board/anonymize/attachment.m?aid=222094&resize_x=600[/IMG]
[/QUOTE]
Yıllar önce PTTde idim mektup göndermek için kontörlü telefonlara ayyaşın biri geldi. Bir bayanla konuşuyor. Ben beyefendiyim kravatım da var takım elbisem de var diyordu. Aynı bu resimdeki ayu gibiydi. :D
-
[quote=activex31;96613]iyi akşamlar arkadaşlar.
Altın konusu bence çok tehlikeli. Altın çok yükselemiyebilir Çinkü IMF yada merkez bankalarında çok altın var her an satılabilir korkusu var. hele vob da altın almak bence çok tehlikeli. Spot altın hesabı daha mantıklı en azından her an işlem yapma şansın var. vob da sabah bir gelirsin ondan sonra yandım allah
2500 deniliyor bende gördüm haberleri. ama bence biraz abartı var. Geçen bir yerde okudum abd de millet külçe altın alıyormuş. buda avlanacak keklik demek. bence[/quote]
eğer yönü tahmin edebilirsen tehlikeli değil bilakis iyi kazandırabilir. düşeceğine inanıyorsanız vobda altın short yaparsınız yine kazanabilirsiniz. ama riski iyi dengelemek lazım. kaldıracı cok fazla. dediğiniz gibi ters pozisyonda kalınması durumunda cok can yakabilir. ama para kazanmak isteniyorsa riskde alınması gerekir.tabi risk kontrolüde şart.
herkes hakettiğini kazanır inşallah.
-
Altın Cuma Günü çok ters hareketler yaptı 10-15 dolar artı sonra eksiye geçti kapanışda artıydı galiba
şu an parite içinde 1.40 bandına girildiği soyleniyor.
Bu nasıl etkiler bilemiyorum
-
Bakan sımsek, ımf heyetı ıle gorustu
-bakan sımsek, ımf heyetı ıle gorustu
(fotograflı)
londra/ankara (a.a) - 14.03.2009 - devlet bakanı mehmet sımsek,
uluslararası para fonu (ımf) baskanı domınıque strauss-kahn ve bırıncı baskan
yardımcısı john lıpsky'nın de yer aldıgı ımf heyetı ıle bır araya geldı.
G20 ulkelerı malıye ve ekonomı bakanları toplantısının duzenlendıgı
ıngıltere'nın brıghton kentı yakınlarındakı horsham kasabasında gerceklestırılen
gorusme, 40 dakıka surdu.
Turkıye'ye yarın donecek olan bakan sımsek, g-20 toplantısı ve toplantı
cercevesınde gerceklestırdıgı temaslarını ataturk havalımanında saat 18.30'da
yapacagı basın toplantısında degerlendırecek.
(gok-tln)
18:17 14/03/09
--aa--
-
[B]ATİLLA YEŞİLADA Obama, IMF ve Paketler[/B]
Dolar/TL kurundaki aşırı hareketliliği neye bağlamalı ve burdan nereye doğru hareket ederiz? İşte bana bugünlerde en çok sorulan soru bu. Herhalde papağanıma artık başka cümleler öğretsem daha doğru olur. Çünkü bir ekonomistin cevap vermekte en yetersiz kaldığı soru kur tahminleridir.
Hani, hayvanat bahçesinden bir kilo kabuklu fıstığa şempanze kiralasanız, o daha iyi hizmet verir, ama başa gelen çekilirmiş. Kurdaki oynaklığın ilk sebebi dolar endeksinin, yani doların başta Euro ve Japon yeni, büyük para birimleri karşısındaki dalgalanması olduğunu söylemeye herhalde gerek yok. Ama, dolar/TL’den bu varyasyonu ayıklasak da geriye çözülmesi gereken kocaman bir Şerlok Holmes gizemi kalıyor. Birinci açıklama biraz tekdüze, ama eğer doğruluk payı buluyorsanız, üstünde durmaya değer çünkü yıl boyunca bize rehberlik edebilir. Oda şu: Piyasa artık temel veri açıklamalarıyla kur belirlemeye başladı. Pazartesi bütçe açıklandı, açık fevkalade fazla, yatırımcı artık cari fazlanın da Türkiye’nin finansman açığını kapatmaya yetmeyeceğini gördü ve dolar almaya başladı. Salı günü ise başlayan ihalelerde Hazineciler’in artan açıklara tepki vermediği gözlendi. Ardından TCMB döviz alım ihalelerine başladı, Çarşamba piyasaya itfasının üstünde borçlandı, yine faiz yükselmedi. Bu gelişme üstüne dolar sakinleşti, sonra geriledi.
Bir de çok basit, fakat bu tür ani fırlamaların her an bizi kötü bir kabus gibi gaflet uykusundan uyandırağı uyarısı yapan gerekçe varki; o da resmi kaynaklardan geliyor. Doların uçtuğu o 2-3 gün içinde piyasadan 2 milyar dolar sıcak para çıkışı olmuş. Bunun kaynağı ifade edilmiyor, politik veya ekonomik risklerden ürkerek kaçanlar olabilir. Ama, hala 12 milyar doları bulan hedge fund itfalarından payımıza düşenler de olabilir. Hedge fund’ların yılsonuna kadar portföy daraltacağı genel kabul gördüğü için, bu tür ani para çıkışlarına karşı çaresiziz.
Obama gelecek, düğün bayram olacak
Bir de Obama gelecek, bizi sevindirecek görüşü var. Bir kaç yazar tarafından değişik şekillerde seslendiriliyor, ama biz harmanlayıp ortaya bir masal çıkartalım. Türkiye, artık Obama’ın bölgedeki sınır karakolu, Nabucco’dan İran ve Suriye’yle barışa, Afganistan’a asker göndermeye kadar her konuda Birinci Bush- Özal döneminden beri görmediğimiz bir işbirliği dönemi başlıyor. Bize verilecek mükafat da IMF’nin kayıtsız şartsız, yani iç talebi canlandırmak amacıyla dahi kullanabileceğimiz bir 20-25 milyar doları cebimize koyması.
İşte, diye devam ediyor masal, hükümet bu rahatlıkla seçime gidiyor, bu rahatlıkla harcama paketlerini açıyor. Yılın ilk iki ayında 13 milyar TL açık veren bütçe varken yeni harcamaları göze alıyor. Bu sene bütçede olmayan harcamaların boyutu da az değil. AKP MV Sn Canikli’ye göre TL23 milyar daha teşvik ve harcama geliyor. Daha Şubat ayındayız hemde. Bu plan doğru olabilir mi? Farzedelim ki, IMF 20 milyar doları verdi, bizde iç talebi canlandırmaya kullandık. Dolar/TL stabilize olur mu? Hayır olmaz, çünkü cari fazla oluşmasına karşın, dış finansman açığı daralmıyor, çünkü Ocak ödemeler dengesi gösteriyor ki, finans dışı kesimin dışardan yeniden borçlanma oranı %72’ee kadar düşmüş, bazı tahminlere göre %55’e kadar düşebilir.
Hangi şartlarda dolar/TL artık yükselmez?
Dışarda LIBOR yeniden yükselip, ülkelerine harcamak için bütçe açığı üreten devletlerin borçlanmaları “finansal baskınlık” (crowding out) yarattığı için, bu düşük yeniden borçlanma oranı gerçekçi. Halbuki hemen hepimiz bizim şirketlerin en az %75 yeniden borçlanacağını hesaplayarak finansman açığını 15-25 milyar dolar bulmuştuk. Özetle, şirketler beklenenden daha az borçlanabileceği için, cari fazlaya rağmen, finansman açığı değişmedi. IFM şart koşmasa da, stand-by kredisi finansman açığını kapatmaya gidecek. Peki, hükümetin ekonomiyi istediği gibi canlandırmak için bol miktarda harcadığı VE dolar/TL’nin değer kaybetmediği bir senaryo var mı? Var, hem de çok akıldan uzak bir senaryo değil bu.
•Birinci şart, dışarda risk iştahının çok kötüye gitmemesi
•İkinci şart, bankaların ticari ve tüketici kredisi vermek yerine daha likit ve güvenilir olan DİBS tutmayı tercih etmesi
•Üçüncüsü kamu borcu/GSYIH oranındaki ani artışların yabancı yatırımcıyı TL’den ürkütmemesi
Bu şartlar altında hükümet içerden TL borçlanıp istediği gibi ekonomiyi canlandırmaya harcar, IMF parasını ise ister TCMB’nin döviz ihaleleri yoluyla, ister ExIm Bak veya Hazine kredileriyle şirketlere borç verir, finansman açığını kapatır.
Bu senaryo hakkaten çok akıldışı değil, eğer ekonomiyi canlandırma planları iyi tasarlanır, dünya ekonomisinin 2010 yılında düze çıkacağı görülür, Türkiye’de politik istikrar seçimlerden sonra da sürerse, başarabiliriz. Ama, bu denli “eğer” içeren bir seneryoya güvenmek benim yatırım mantığıma ters düşer. Dünyanın büyük yatırımcılarının güvenli liman ilan ettiği dolardan çıkmak benim için henüz erken. Ya Obama’yı ya da IMF’yi görmeden temkinli ve vakur duruşumu bozmam. Zaten, Sn Ekren daha da düşük faiz istediğine göre, TCMB PPK bu ay da faiz indirecek ve TL getirileri anlamsızlaşacak. Altın ve gümüş da bir alternatif olabilir, kısa vadeli Euro-tahvillerde.