-
45,000 lerdeyken hepimiz demiyomuyduk. nebiçim borsa 2 aydır düzeltme yapmadan çıkıyor diye... yaptı işte düzeltemsini geçen hafta 41,600 lerdeki 2 aylık ortalamasına değdi ve yukarı tepti... düzeltmesini yapan borsa şimdi daha sert çıkacak 45,000 i nasıl geçtiğimizi anlamıyacağız.. 50,000 e geldiğimizde de gene düzeltme arıyacaz :)
-
[QUOTE=MMO;124026]EFG o kadar stmasına rağmen neden düşmedik birisi izah ederse sevinirim,[/QUOTE]
Yarın ufak gaplı açılış yapıcak aşağıya doğru, sonra yukarı alır gibi yapıcak efg, işte o ara alıcak ama sonra sırf basacak şeklinde bir sıralaması var galiba, en azından ben öyle düşünüyorum:) biraz anlatım bozuk olsada buna benzer bişey işte idare et artık :D saygılar...
-
15 Haziran 2009
Bu hafta içinde sizlere her gün kısa da olsa yorum ve analiz vermeye çalışacağım. Çünkü yavaş yavaş olumlu havanın sonuna geliyoruz. Piyasalarda her an çok ciddi bir dalgalanma artışı olabilir. Dikkat ederseniz son 3-4 haftadır yazdığım yazıları haftada bire indirmiştim. Çünkü söylenecek çok fazla şey yoktu. Üç-dört haftadır da sizlere hep aynı türküyü söylüyorum ve borsalar pahalı, uzak durun, nasıl olsa Temmuz - Ağustos itibariyle bir geri çekilme olur diyorum. Bu yüzden de sürekli aynı konuları tekrarlamak istemediğimden yazılarımı azaltmıştım. Ama şimdi artık farklı bir döneme girmeye başladık. Bu yüzden günlük olarak yazılarımı okuyacaksınız.
ABD'de ne veri açıklanırsa açıklansın, piyasalar yön bulmakta zorlanıyor. Yani iyi haberlerin yarattığı sevinç dalgaları, yerini artık meltem esintilerinin oluşturduğu hafif dalgalara bıraktı. Şimdi piyasalarda herkes birbirini izliyor. Kim ne yapıyor neler planlıyor diye bakıyor. Elbette ki, dow jones'un 6500'e düştüğü durumların tekrarlanması çok zor ve bunun böyle olduğunu, 6500 görüldükten sonra belirtmiştim. Fakat genel olarak piyasalar gerilemek zorundadır ve bunun da sinyalleri gelmeye başlamıştır. Gerileme tahmin edilebilir olmayacaktır. Şu an piyasa oyuncuları şöyle düşünüyor; "piyasa gerileyecek gerileyecek diye bekliyoruz bir türlü gerilemiyor".
İşte böyle durumlarda piyasalar gerilemez. Çünkü siz piyasa gerilesin diye bekliyorsunuz. Öbür adam da sizin satmanızı bekliyor ve herkes birbirini kolluyor ve satmıyor. Herkes gerileyecek diyorsa, piyasa gerileme yapmayacağını göstermek istercesine yukarı hareketler yapar. Bu durumda gerileme bekleyenler şaşkına döner ve yeni bir yükseliş trendi başladı diye alıma geçebilirler. İşte en tehlikeli durum, "gerileyecek" diye bekleyenlerin fikir değiştirip "gerilemiyor, yukarı gitmeye başladı" dediği durumdur. İşte bu durum gerçekleştiği anda korkusuzca alımlar başlar. Genellikle boğa tuzağı dediğimiz tuzaklar da böyle zamanlarda oluşur.
Piyasaların bugünkü hareketlerine bakıyorum da, şu andan sonra başınıza gelebilecek en tehlikeli durum boğa tuzağına yakalanmak olur. Yani fiyatlar yeniden hızlı bir yukarı ahrekete başlar ve siz de bunun peşine takılırsanız, bu durum çok zarar verici olacaktır.
Düşüşün başlaması öncesinde, bir başka hareket tarzı da şöyle olabilir. Piyasalar yavaş yavaş, belki günde sadece yüzde 0.50 veya yüzde 1'den daha az gerilemeye başlar. Bu gerileme ilk başta dikkat çekici değildir. Fakat bir hafta sonra bakarsınız ki piyasa bayağı gerilemiş ama piyasanın bu tür yavaş yavaş gerilemeler yaptığı dönemlerde beyindeki genel kanı, piyasaların nasıl osla yeniden yukarı hızlı bir toparlama yapacağı şeklindedir. fakat bu beklenirken bir bakarsınız ki yavaş yavaş gerileyen piyasalar bir gün içinde felaket bir düşüş yapar ve mallar elinizde kalır. Genellikle bu tip düşüş öncelerinde yatırımcıların beyinlerinde şöyle gel-git'ler oluşur. yatırımcı satmayı düşünür fakat fiyatlar dünün iki kaldeme altındadır ve nasıl olsa dünkü fiyatları görür diye bir iki kademe yukarı satış yazarak bekler ve satışları gitmez. İçinde de hep kötü bir his vardır. Tabi ki sert düşüş gelince o kötü hissin ne olduğunu anlar ama artık çok geç kalmıştır. Beklemeye karar verir. Çünkü borsada bekleyince kazanılacaktır. Fakat ileride düşüşler sertleşince bu sefer dayanamayacağı bir yer vardır ve o yerde satıp çıkar. İşte yeniden yükselişin başlayacağı yerler de oralardır.
Bugün için piyasalarda ne bekliyorum?
Borsanın 34.000 seviyelerine kadar gerileme yaparak o zeviyelerde destek bulmaya çalışmasını ve eğer bu desteği kırarsa yeni bir aşağı trendi başlatmasını bekliyorum. Dövizde ise yukarı yönlü hareket bekliyorum ve dolar bugün şu an 1.5450 seviyesinde bulunuyor ve 1.56'ya doğru hareket etmesini bekliyorum. En az 1-2 yıl vadeli düşünenler 45-48 Tl aralığından altın alımı düşünebilirler ama portföyünüzün yüzde 25'inden fazla sını sadece bir yatırım aracına yatırmamalısınız.
yaşar erdinç
-
iyi akşamlar !
kısa ama tedirgin :)
-
Senaryo 567;
Bugün öğleden sonra dışarısı bu kadar kötüyken ve burası bu kadar tutunurken kimse şort açmaya cesaret edememiştir..Ama, ula DJ bu kadar feci iken düşmeyen borsa yarında düşmez hatta DJ artı kaparsa artı 600 gap yapar burası deyip bissürü kişi şort kapatıp bir sürü kişi de long açmıştır...açmıştır dimi...selçuklu açmıştır dee..üwwwwwwwwwwwwwwwwwww
-
herkese iyi akşamlar yarın 43000 i aşağı kırarız.
-
[quote=VOBiX;124038]Hazır yatay piyasayı bulmuşken özel emrile uğraşmadan tahta züerinden uzunlarını diğer vadeye taşımaya başlamış.[/quote]
özel emri açarmısın. ?
istediğimizde vade sonunda emir vererek vadeyi uzatabiliyormuyuz al-sat yapmadan bumu demek?
-
[quote=MMO;124039]Kimseden yorum gelmeyecekmi? Bir bilen aranıyor,[/quote]
VOB da takas ve makas hikayedir..hiç bir halta yaramaz..düşünmeye değmez.....bence
-
DJI kapanış tahmini 8499.99..kayıtlara geçsin...
-
SAyın Vobix efg 12000 küsür malı karşısındaki alıcıya veriyor alıcı olmasa piyasa zaten aşağı gider benim anlamadığım böyle bir ortamda bu kadar iştahlı bir alıcı kitlesi var efg burdan çıkıp hazirana giriyor tamam , efg nin sattığı malı alan kurumlar burada göstermelik hareket ediyor bence, bakın o kadar mal çıkıldı ama aşağı vermedik biz destek yapıyoruz dediler, belkide millet long zamanı deyince alınan mal piyasaya sürülecek gibi geliyor bana nacizane fikrim böyle,
-
[QUOTE=Astatin;124047]Senaryo 567;
Bugün öğleden sonra dışarısı bu kadar kötüyken ve burası bu kadar tutunurken kimse şort açmaya cesaret edememiştir..Ama, ula DJ bu kadar feci iken düşmeyen borsa yarında düşmez hatta DJ artı kaparsa artı 600 gap yapar burası deyip bissürü kişi şort kapatıp bir sürü kişi de long açmıştır...açmıştır dimi...selçuklu açmıştır dee..üwwwwwwwwwwwwwwwwwww[/QUOTE]
bende herkes öyle yapar diyordum ama yapmamışlar baksana short çok gibi yada şimdi yazmıyor uzuncular..:o
-
bu piyasa çok feci düşecek, PY amacına ulaştı ve birçok kişi short kapattı sanırım..:confused: