geceye Flattttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt
Printable View
geceye Flattttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt
Dün saat 13.55'i gösteriyor ve VOB haziran kontratları endeksi 45.500 seviyelerinden işlem görüyor. Yaklaşık olarak saat 11:30'lardan 13:55'e kadar adeta bir çizgi halinde bulunuyor. Saat 14:00'de hızlı bir satış geliyor ve bir KURUM, kademelere bir seri satış yapıyor ve kontrat saniyeler içinde 45.300 seviyelerine düşüyor. Ardından saat 14:05 itibariyle sözleşmelere 45.150 seviyesini görüp izleyen 20 dakika içinde 46 bin seviyesine yükseliyor.
Şu an İzmirdeyim ve vaktim olduğu için piyasaları uzun bir süredir ilk defa bir gün boyunca izleme imkanım oldu. VOB'da bu gariplikler olduğu sırada, hemen belirli yerlere telefon açıp ne olduğunu bir haber olup olmadığını sordum. Çünkü o sırada DAX'da ve DOW JONES future'larında hiçbir hareket yoktu. Piyasaların her gün çok yakından izleyen bir arakadaşım bütün olup bitenleri anlattı.
VOB'da LONG olan yani alım yapıp beklemekte olan ve belli sayıda (en fazla 10 kurum) varmış. Geri kalan yaklaşık 50 kurum ise SHORT yani satıcı pozisyondaymışlar ve ÜÇ SİLAHŞÖRLER adı verilen üç tane nadide kurumumuz (ki, bunların ikisi yabancı) bu tür manipülasyonları sürekli yapıyorlarmış. Bugüne kadar bana VOB'da manipülasyon olduğu yönünde şikayetler geliyordu ama derinliğin arttığını ve bunun çok zor olduğunu söylüyordum. Fakat dünden bu yana bu konuda gelen mail sayısı önemli bir şekilde arttı.
Malesef piyasamızın nadide kurumları bindikleri dalı kesiyorlar. Bu piyasadan da yatırımcıyı çok kısa sürede kaçıracaklar. Lütfen herkes oturup AKERLOF'un asimetrik enformasyon konusunu öğrensinler. Niçin bu ülkede yatırımcı sayısı bir zamanlar 2 milyon ulaşmışken, daha sonra 500 bine düştü araştırsınlar. Akerlof'a göre ikinci el piyasalar ölmeye mahkumdur. Bakın Amerika'da türev ürün çıkarıp daha sonra da bu türev ürünlerin türevlerini ve onların da türevlerini çıkarıp halka sattıkları ve halkın da bilmediği ve hatta birçok finans kurumunun da bilmediği ve işin matematiğinden çıkamadığı ürünleri aldılar ve daha sonra ellerinde patladı. Şu an için VOB konusu bizim yatırımcımızın da tam anlayamadığı bir konudur. Şunu bilin ki, eğer bir araba satın alacaksanız, sizin araba hakkında arabayı satan kadar bilgi sahibi olmanıza imkan yoktur. Yani eksik bilginiz vardır. Eğer eksik bilgi varsa, fiyatın doğru oluşmasına imkan yoktur. Eğer fiyat doğru oluşmuyorsa, bu piyasadan yatırımcı kaçar. Fiyatın doğru oluşmasının en önemli kuralı bilginin herkese aynı zamanda ve eşit biçimde ulaşmasıdır. Eğer bilgi herkese aynı anda ulaşmıyorsa etkin fiyattan bahsedemezsiniz.
Şimdi bu kurumlarımız long pozisyonda oldukları için Haziran kontratlarını en yüksek fiyattan kapatmaya çalışıyorlarmış. Üstelik kontratın kapanmasına bir iki gün kala endeksi en çok etkileyen banka kağıtlarını almaya başlayıp İMKB30'u yükseltip, VOB'un da yüksek kapatmasını sağlıyorlar. Dolayısıyla bariz bir manpülasyon yapılıyor ve bu yazı bir suç duyurusudur. İlgili kurumlarımız olan SPK ve VOBAŞ eğer bu konunun üzerine gitmezlerse ileride bu piyasadaki bütün yatırımcılar FOREX piyasalarına kayacak ve işlemlerini orada yapacaklardır. O piyasa hiç olmazsa çok daha derindir ve bir kurumun bütün dünya tarafından üzerinde işlem yapılan Euro/dolar paritesini etkilemesi olasılığı çok düşüktür. FOREX'de de manipülasyon olabilir. Fakat olasılık çok ama çok düşüktür. Kademelerde sadece 300-500 sözleşmenin olduğu bizim endeks vob'larında ise manipülasyonun çok kolay olabildiğini ben yeni farkediyorum. Üstelik yukarıda anlattığım hareketin nedeni neymiş biliyor musunuz? her gün sabah pozisyon alıp bu pozisyonu akşam kapatan bir küçük kurum, bu büyüklerin yukarıda anlattığım işlemlerini taklit ediyormuş. Sabah Long olmuşlar ve sözleşme sayıları da 1500-2000 civarında. Bunu da tabi ki büyüklerin peşinden giderek akşam kârlı bir şekilde kapatacaklarmış. Büyükler ise tabi ki timsahın dişleri arasındaki et parçacıklarını yemeye çalışan bu kurumu ısırmak isteyip "sen misin long olan" diyerek VOB'u aşağı basıp bu kurumun stop yapmasını sağlamışlar. Belki başka faktörler de olabilir ama bana anlatılan ve olasılığı en yüksek hikaye bu gibi geldi.
Sonuç olarak bu kurumların adını vermiyorum ama en son bülteninde Ali Ağaoğlu da vade sonu yaklaşırken olan bu hareketleri saçma sapan olarak niteleyerek rahatsızlığını dile getirdi. Şimdi top SPK ve VOBAŞ'ın elinde. Yeni bir mağdur furyasının bu piyasada yaratılmaması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Özellikle de vade sonu bittiği zaman otomatik olarak diğer vadeye geçiş imkanı veren uygulamanın hayata geçirilmesi lazımdır. Yatırımcılara, önümüzdeki pazartesi ve salı günü VOB işlemi yapmamalarını öneriyorum. Bir nevi protesto olabilecek bu harekete eğer herkes katılır ve VOB'da işlem hacmi bir iki günlüğüne hızla düşerse, bu hareket çok etkili olur. Ayrıca pazartesi ve salı günü işlem yapmanız sırasında oluşacak hareketler sizlere ciddi zararlar oluşturabilir.
Bundan sonra bu konuyu çok daha yakından izleyeceğim. Piyasalarımızı öldürecek hareketlerdir bunlar ve gelişmekte olan bu piyasaya kimsenin zarar vermeye hakkı yoktur.
Kalın sağlıcakla...
yaşar erdinç
Geceye flat 1e 4.5 etti portföy 3 günde.
[QUOTE=Fantom;129310]alırlarsa şartlı emir koydum longlarız gerş.dng[/QUOTE]
alamadılar, ama veremediler de..:..: yaff dow'un graflarına bakarak geceye short girmek istiyorum, ama fdow'un 8300 den dönme ihtimali yüksek, ya sabaha fiçırlarla oyarlarsa yine diye korkirim..:)))
sazan abey gırnızı hortumun negozel calısıyor senın gayri :::
[quote=GOKHANFINDIK;129324]Geceye flat 1e 4.5 etti portföy 3 günde.[/quote]
maşallah allah daha çok versinnnn.. .lelele:o:rolleyes:
Asti bu yazı gönderildi bugün :D
Arkadaşlar herkeze iyi tatiller pazartesi kaldığımız yerlere yakın açılış olacak dov geceye çoker
[quote=GOKHANFINDIK;129324]Geceye flat 1e 4.5 etti portföy 3 günde.[/quote]
kaç pozisyon karlı , kaç pozisyon zararlı kapattın.
Alıcağın evde şimdiden hayırlı olsun.
Cümleten geçmiş olsun...
adadayım.. denize gittimm geldim.. 850den longları yerine koydum...düşmez cık
yumuşak ge yi unutmayın haydin