-
[quote=palamut;138190]....Sevgili voborsa ailesi ;
Pazartesi sabah yeni bir vob^çu olarak ilk işlemimi yapmayı pilanlıyorum bu konuyla ilgili dikkat etmem yahut yapmamam gereken hususlar konusunda aydınlatıcı bilgilere ihtiyacım var şimdiden cevap yazan herkese teşekkür ederim........[/quote]
Bu kadar ısrarlara rağmen tahmin ediyorum gireceksin ve çok yakın zamanda tahmin ediyorum haklılarmış diyeceksin.
Kurtlar sofrasına hoş geldin diyeyim.
-
iki arkadaş tecrübeli yanyana trade ettimi hiç..belki olumlu katkıları olabilirmii??
-
ALINTIDIR
[B][COLOR=blue]Düşen fil, ezilen çim ve krizde son durum[/COLOR][/B]
07.08.2009 14:26:18 - BURAK SALTOĞLU finanstrend.com
Yazmaya ara sıra ara vermek iyi oluyor, daha çok okuyup düşünebiliyorsunuz. Son bir aya damgasını vuran değişim, krizin sonuna ilişkin gelen bol sayıda haber ve piyasanın buna olumlu tepkisidir herhalde. Kısaca durumu özetlemek için kısa bir anekdotla başlayalım. Tekrar Merkez Bankası başkanlığı süresi gelen FED başkanı Bernanke şirket kurtarmalarına ilişkin cevap verirken kullandığı benzetme şöyleydi: 'Biz fili değil, fil yere düştüğünde çimde oluşacak hasarı azaltmak için kurtarma operasyonları yaptık'. Kurtarılan hangi nesil çimlerdi bunlar şu an için çok felsefi konular. Ancak yapılan yoğun yardımların en azından finansal krizin azalması ve güven krizini ciddi anlamda bertaraf edilmesinde önemli katkıları oldu.
Krizin bu aşamasında ilk defa analistler arası fikir ayrılığı daha az: gelecek iyi haberler var, çıkış yavaş olacak ve piyasalar bu çıkışı sanki biraz abartılı fiyatladı. Ama 'yavaş' ve 'abartılı' kelimelerinin içini doldurmak için ikna edici rakamları koymak çok zor.
Öncelikle, birçok yatırımcı Mart ayı dip seviyelerinin gerçek dip olduğuna inanamadı. Zira geçmişte artık bu son denildiğinde bir dip daha yaşanmıştı. Bir de Elliot dalgaları ile Dow'da 3 binleri bekleyen raporlar uçuşurken 6600 bile yeteri kadar çekici görünemedi. Bu nedenle bu sürekli çıkış biraz beklenti dışı gerçekleşti. Daha sonra özellikle teknik nedenlerle önemli bir ralli yaşandı. Tam ralliler biterken iyi haberler rallileri tekrar yarattı.
Kısaca özetlemek gerekirse:
Birçok kanaldan olumlu haberler gelmeye devam edebilir. Bu haberler zaten düşük faiz veya gerçek toparlanma beklenenden hızlı olursa diye düşünen yatırımcıların borsalarda kalmasına destek verecektir.
Peki düzeltme mi sert satış mı beklenmeli?
Kanımca kısa vadede çok sert satış yerine dönem dönem gelen volatilite dalgaları yaşanabilir. Ralliyi kaçıran birçok yatırımcı dışarıda bekledikçe tek soluklu önemli düşüşler yerine daha kısa soluklu volatiliteler yaşanabilir. Zira düşüşleri alış fırsatı gören yeni paralar borsalara girebilir.
Peki kritik uzun vade sorusu nedir?
Sorun çok net: ABD ekonomisinde %3'ün altında devam eden büyüme, işsizliğin 2010 sonrasında bir kaç yıl %5'li seviyelere gelmesini önleyebilir. Bu da toparlanmanın önünde bir engeldir. Bankacılık ve konut kesimi etkilenecektir. Stok azalması sonrası 3.çeyrekte oluşacak olası yüksek büyüme %3'leri bulsa bile bu devam etmeyebilir.
Tüketim tasarruf ikilemi
Bu sürece toplam 19 trilyon dolarlık AB ve ABD toplam tüketimini eklersek global toparlanmanın da sürekliliği sorgulanabilir. Bunlar doğal olarak şirket karlarını doğrudan etkileyecektir. ABD tüketicisinin tasarruf eğilimi %10'lara yaklaşıp oralarda bir süre kalırsa bu çok olumsuz olur. Burada Çin kurtarıcı olamayabilir.
Bu sorunu nasıl tedavi edeceğimiz çok belli: ek teşvik paketleri. Bu da tekrardan daha da ilerde enflasyon konularını gündeme getirebilir ki buna daha var.
Bu senaryo yerine, şu anda satın alınan güçlü bir toparlanma olasılığı.
Ancak tüketici psikolojisi beklenenden çok öte bir iyileşme gösterir ve yatırım kararları daha cesaretle alınırsa bu süreç daha hızlı geçilebilir. Ama burada çok önemli sorunlar var.
Yatırımcı ne yapmalı?
Yatırımcının kendi başına yatırım yapma dönemi biraz daha riskli artık. Dow 6600'deyken petrol 38 dolarlardayken hemen her türlü detayını bilmediğiniz ürün alınabilirdi. Şu anda riskler hem yukarı hem aşağı ve piyasadaki haber değişimi çok hızlı. Tüm finansal ürünler hakkında yapılan yorumlar yerine daha özgün önerilere bakılmalı görüşündeyim.
Korumalı fonlar, düşen volatilitenin tekrar artacağını düşünler için de opsiyon piyasalarındaki ürünler düşünülebilir. Ama profesyonel danışmanlık almadan yatırım yapmamak lazım.
Türkiye denklemini nasıl okumak lazım?
Bu süreçte bu denli pozitif ayrışan Türkiye ile ilgili hikayeler sevindirici ama çok da ikna edici değil. Bilmediğimiz bir konu var mutlaka ama umarım bu sadece bir ihtimal üzerine kurgulanmış bir hikaye değildir.
Daha stressiz bir şekilde piyasaları izlemek, önemli volatilite seviyelerinde risk almak ya da doğrudan korumalı fonlarla çalışmak akla gelen makul stratejiler gibi görünüyor. Bunu yaparken de özellikle makroekonomideki gelişmeleri yakından izlemek şart.
BURAK SALTOĞLU
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Profesörü
-
[QUOTE=QUEEN;138235]iki arkadaş tecrübeli yanyana trade ettimi hiç..belki olumlu katkıları olabilirmii??[/QUOTE]
konsantrasyonun bozulmasından başka hiçbir işe yaramıyor bu queen.. ister yanyana konuşarak trade et, ister msn de yazışarak, ister forumda yazışarak..... hiçbir etki altında kalmadan yapılan tradeler her zaman daha başarılı... bence tabi...
sadece geyik ile hareketli piyasada stresini, yatay piyasada ise cansıkıntını atmana yardımcı oluyor, deşarj olmanı sağlıyor o kadar..:..::..:
-
[quote=QUEEN;138235]iki arkadaş tecrübeli yanyana trade ettimi hiç..belki olumlu katkıları olabilirmii??[/quote]
Bu iş psikoloji diyoruz ya Herkesin psikolojisi ayrı o yüzden daha cabuk konsatrasyon bozuluyor ve daha kötü oluyor O kendi sistemini bekliyor o kessin bu dönsün diye oysa senin sistem poz vermiş oluyor kararsız kalınıyor piyasa kacıyor sonra .dng
-
[URL=http://img38.imageshack.us/i/barnsl.png/][IMG]http://img38.imageshack.us/img38/233/barnsl.png[/IMG][/URL]
-
[IMG]http://img38.imageshack.us/img38/1347/bar1o.png[/IMG]
56600 altında sat gelir..
-
[QUOTE=cetin;138221]Sn Astatin çok güzel söylemişsiniz ama anlamadığım şey internettte sinyal üreten bir çok sistemler var deli gibi kar yazmışlar a,tamamen robot olup duygularını vobda unutup sadece ne sinyal üretilirse sistem onlara uyup işlem yapmak mantıklı değil mi? Bir de bazı sitelerde adam yazmış benim sistemimle demiş 10 kontratla pozisyon açmış olsaydınız sene sonunda 90.000 tl paranız olmuştu diyor madem o kadar para kazandırıyorsa neden sisteminni satıyorlar 5000-10000 tl gibi paralara onu anlamış değilim hiç satmasınlar daha iyi değil mi?[/QUOTE]
Bir inek çiftliğiniz var. Hepsi de günlük 10 litre süt veriyor diyelim. Bazı ineklerin verimi ise düşük. Günlük 5-6 litre anca veriyor. Bu inekleri günlük 3-4 litre süt alan inek sahipleri talip olsa satmaz mıydınız?
Sistem dediğiniz şey kişi başı bir tane değildir. Admaın birden fazla sistemi vardır. En kazançlısını kendisine alır. Diğerlerini de satıp karlı sistemine sermaye yapar.
Robot gibi uyacağınıza eminseniz sanal işlem yapın ya da sadece tek kontrat işlem yapın. Sistem en kolay iştir. Zor olanı sistemi uygulamaktır. MAtrikste bir sistem kurmuşsanız fiyat çubukalrının rengi ile zemin rengini aynı tutun. Ekrana baktığınızda siyah ya da beyaz renkli bir zeminde sadece kırmızı ve yeşil oklar görünsün. Robotlaşmanız kolaylaşacaktır.
-
[QUOTE=Astatin;138223]
kim sistemini niye satıyor bilemem. kimisi sermaye yapmak istiyordur kendine, kimisi adam kazıklamak peşindedir, kimisi icracı değil teoricidir v.s..burda önemli olan soru şu; 1) O kadar para verilen sistem hakikaten aynı kazanç istikrarını göstermeye devam edermi 2) Bizimki gibi sığ bir piyasada çok kişinin kullandığı sistemlerle yapılacak işlemler gerçekten getiri sağlarmı (yani 20 Ky aynı noktadan al yaptı 500 kontrat diyelim..bunu gören yağma çetesi o malı düşürmeden stoplatmadan devam edermi..insan psikolojisi dediğim şey gelir gündeme..aldılar 500 kontrat sonra mahşerin 3 şerefsizi 700 puan bastılar VOB a, sistem hala alda ama o kontratları tutmaya devam edermi o KY kardeşlerimiz:))... Yani en güzeli bu işi öğrenip kendi sistemini geliştirmen...[/QUOTE]
Sinyal ya da sistwem satıcıların malesef büyük bir kısmı adam kazıklamak peşinde. Bunu anlamanın yolu da geçmiş sinyal performanslarından geçer. MEşhur sinyal sitelerinden birinin vob performansında güniçinde görülmemiş seviyelerden işelme giriyor. İşte ispatı. [url]http://img24.imageshack.us/img24/8616/200902210010ra6.png[/url] Gün içinde en yüksek 54,375 görülen bir günde adamların sistemi 55,500den long kapatıp short açıyor. Sonra da süper bir performans ortaya çıkıyor.
Geçmiş sinyal performanslarını dikkatlice izleyin. Bu tür nuamrları rahatlıkla yakalarısnızç. Sinyal ve sistem satan siteler bu aralar çoğalmış durumda. Birisine üye olan bir arkadaşım analtıyor. Seans içi yarım ağız riskli ama isteyen buradan uzun açabilir diye yorum geçmişler. Siteye bağlıysan yorumu gördün. Değislen göremedin gtiti zaten. Sonra pozsiyon kar yazmaya başlayınca X tarihinde verdiğimiz LONG sinyali devam ediyor diye sinyale sahip çıkmışlar ve geçmiş performanslarını yayınlamıyorlar. Ha bire speküaltif VARYO ayarında hisseler için öneri veriyorlarmış. 1000 lot alsan tahtanın sahibi seni parçalar zaten.
1-) Hiç bir issitemin geçmiş kazancını gelecekte de yakalama garantisi yoktur. Daha kötüsü veya daha iyisi olabilir. Sistemin geliştirlmesinde kullanılan geçmiş veride önemlidir. Örneğin Mart ayından sonraki verilere bakarak geliştirilen sistemler bence düşüşte en kolay çuvallayacak sistemelrdir çünkü AMrttan beri sürekli yukarı trend içindeyiz. Bu süredeki verilerle geliştirlen sistem boğa piyasası sistemi oalcak olup ayı piyasasında bonfile olur ancak. Aynısı geçen yılki şelale dönemi için de geçerlidir.
2-) Sistemi kullanacak kişi sayısı daha doğrusu kullanacakalrın kontrat toplamı da önemlidir. Haaa 10.000TL sisteme veren adam kalkıp 3-5 kontrat oynamaz diyeceksin haklısın. Fakat ben 4-5 ay umuma açık şekilde anlık sinyal yayınladığımda en az 150 kişi takip ediyordu ama bir sorun olmuyordu. Tabi kaç tanesi uyguluyordu bilemem.
-
[QUOTE=VOBiX;138241]MAtrikste bir sistem kurmuşsanız fiyat çubukalrının rengi ile zemin rengini aynı tutun. Ekrana baktığınızda siyah ya da beyaz renkli bir zeminde sadece kırmızı ve yeşil oklar görünsün. Robotlaşmanız kolaylaşacaktır.[/QUOTE]
ben bunu daha önce niye düşünemedim.. tabi ya robotlaşmak için en kolay yöntem barları görmemek.. pazartesi denemeye başlayacağım bu yöntemi vobix.. robotlaşmak istiyorum, histemlerim yok olsun istiyorum, hatta kalbim duygularım bile yok olsun istiyorum..:::::::::
-
[quote=jerfin;138243]ben bunu daha önce niye düşünemedim.. tabi ya robotlaşmak için en kolay yöntem barları görmemek.. pazartesi denemeye başlayacağım bu yöntemi vobix.. robotlaşmak istiyorum, histemlerim yok olsun istiyorum, hatta kalbim duygularım bile yok olsun istiyorum..:::::::::[/quote]
sadece robot değil özgür bir robot olmakta mümkün..ben denemedim ama sesli alarm verme özelliğide var galiba mtx..de..ekrana ve işlemlere bakmana bile gerek yok....en aşklısından bir fransız filmi koy dvd ye..ruhun gevşesin..pc zırlayınca işlemini yap..ve filme devam et..hatta pc zırlayınca dvd yi otomatik pause eden bir elektronik sistem bile tasarlayabilirim sana.. :)
-
Sesli ve görüntülü viyag viyag ötüyor karşınada almı satmı koyuyor zaten niye ekrana bakıyorsunuzki.