Bu arada 28 Kasım günü NYSE Thanksgiving Day nedeniyle kapalı olacakmış.
†The NYSE Trading Floor will close early on Thursday, July 3, 2008; Friday, November 28, 2008 (the day after Thanksgiving)
Printable View
Bu arada 28 Kasım günü NYSE Thanksgiving Day nedeniyle kapalı olacakmış.
†The NYSE Trading Floor will close early on Thursday, July 3, 2008; Friday, November 28, 2008 (the day after Thanksgiving)
Sevgili halojen ve yazıların silinmesine tepki gösteren arkaşlara
Arkadaşlar bu konu yazılmaya başlandıktan bir süre sonra moderasyona yazıların silinmesi konusunda ilk uyarıyı ve ricayı sevgili enorton forum yönetimi ve moderatörler açısından ben rica ettim...
Bu haber forumda ilk kez Bulut denen kişi tarafından dile getirilmiş... Aynı şekilde moderasyona silinmesi konusunda uyarımı dile getirmişimdir.
Diğer forumun varolması yıllarını almış bu gibi yazılar ve haberle bir çok hukuksal sorunlarla karşıya kalmıştır..Burası çok yeni bir forumdur.. Olayın hukuki boyutlara doğru yol aldığı artık hepimizin bildiği bir gerçektir. Böyle bir durumda da istemeyerekte olsa iyi niyetle yazılabilecek birkaç satır yarın öbür gün her ne kadar tanımasamda forum sahibi moderatörler yada enortan arkadaşımızı gereksiz yere hukuki şartlarla karşı karşıya getirebilir.
Mesela hatırlamadığım bir arkadaşımız xxxx sitesiyle bağlantıya geçmesini son derece iyi niyetle olduğuna inandığım bir şekilde önermiştir.. Bunun yarın öbür gün sevgili enorton a zararı dokunmayacağının hiç bir güvencesi yoktur..
Burda tarafların haklılığı veya haksızlığı söz konusu değil. Haberin doğru veya yanlış olmasıda söz konusu değildir...
Ortada bir gerçek vardır. Sayın enorton bu haberi mail yoluyla başka bir mail grubuna iletmiş ve sonucunda işinden çıkarılmıştır...
Diğer forumda bir bankada çalışırken temel analizler yapan bir arkadaşımız Başka bir bankaya geçtikten sonra bankalar hakkında temel analiz yapamayacağını ve yayınlayamacağını forumda bildirmiştir. Bu gibi durumlar farklı kurumlarda farklı sözleşmelerle belirlenir.
Burada bir korku ortamı yada düşüncesi olduğunu da sanmıyorum. Fakat takdir edersiniz ki kişiye karşı bir dava açılması son derece ciddi maddi ve manevi yükümlülükler getirmektedir. Haklı olsanız dahi bir avukat tuttuğunuzda avukatın ücreti ayrıdır.. Kazansanız dahi karşı tarafın ödemekle yükümlü olduğu rakamlarda ayrıdır.
Bu yazıların silinmesine karşı çıkan arkadaşları lütfen biraz itidalli düşünmeye davet ediyorum...
İyiniyetle yapılan bazı davranışlar yaşadığımız örnekteki gibi bazen kendimize bazende etrafımızdaki insanlara istemeyerek de olsa zarar verebilir.
saygılar
[QUOTE=catedral;64051]Sevgili halojen ve yazıların silinmesine tepki gösteren arkaşlara
Arkadaşlar bu konu yazılmaya başlandıktan bir süre sonra moderasyona yazıların silinmesi konusunda ilk uyarıyı ve ricayı sevgili enorton forum yönetimi ve moderatörler açısından ben rica ettim...
Bu haber forumda ilk kez Bulut denen kişi tarafından dile getirilmiş... Aynı şekilde moderasyona silinmesi konusunda uyarımı dile getirmişimdir.
Diğer forumun varolması yıllarını almış bu gibi yazılar ve haberle bir çok hukuksal sorunlarla karşıya kalmıştır..Burası çok yeni bir forumdur.. Olayın hukuki boyutlara doğru yol aldığı artık hepimizin bildiği bir gerçektir. Böyle bir durumda da istemeyerekte olsa iyi niyetle yazılabilecek birkaç satır yarın öbür gün her ne kadar tanımasamda forum sahibi moderatörler yada enortan arkadaşımızı gereksiz yere hukuki şartlarla karşı karşıya getirebilir.
Mesela hatırlamadığım bir arkadaşımız xxxx sitesiyle bağlantıya geçmesini son derece iyi niyetle olduğuna inandığım bir şekilde önermiştir.. Bunun yarın öbür gün sevgili enorton a zararı dokunmayacağının hiç bir güvencesi yoktur..
Burda tarafların haklılığı veya haksızlığı söz konusu değil. Haberin doğru veya yanlış olmasıda söz konusu değildir...
Ortada bir gerçek vardır. Sayın enorton bu haberi mail yoluyla başka bir mail grubuna iletmiş ve sonucunda işinden çıkarılmıştır...
Diğer forumda bir bankada çalışırken temel analizler yapan bir arkadaşımız Başka bir bankaya geçtikten sonra bankalar hakkında temel analiz yapamayacağını ve yayınlayamacağını forumda bildirmiştir. Bu gibi durumlar farklı kurumlarda farklı sözleşmelerle belirlenir.
Burada bir korku ortamı yada düşüncesi olduğunu da sanmıyorum. Fakat takdir edersiniz ki kişiye karşı bir dava açılması son derece ciddi maddi ve manevi yükümlülükler getirmektedir. Haklı olsanız dahi bir avukat tuttuğunuzda avukatın ücreti ayrıdır.. Kazansanız dahi karşı tarafın ödemekle yükümlü olduğu rakamlarda ayrıdır.
Bu yazıların silinmesine karşı çıkan arkadaşları lütfen biraz itidalli düşünmeye davet ediyorum...
İyiniyetle yapılan bazı davranışlar yaşadığımız örnekteki gibi bazen kendimize bazende etrafımızdaki insanlara istemeyerek de olsa zarar verebilir.
saygılar[/QUOTE]
Yazılanlar geri getirilmiş bence getirilmemesi lazımdı.
[QUOTE=mersiyk;64053]Yazılanlar geri getirilmiş bence getirilmemesi lazımdı.[/QUOTE]
Benim sorunum değil....Ben yeterli uyarıyı yaptığımı düşünüyorum.
[B]Way benim yazımı sildiniz diye tepki göstermek kolaydır... Yarın öbür gün bir şekilde hukuki bir sorun çıktığında aynı kişileri aynı tepkileriyle sanal değil gerçek kişi olarak madii ve manevi olarak reel ortamda görebileceksek kabulümdür.[/B]
Arkadaşlar son yaşananlardan dolayı kafam iyice karıştı, sağlıklı düşünemiyorum galiba. Benim yüzümden foruma ya da kimseye zarar gelmesini istemiyorum. Ben bir süre forumdan ve internetten uzak dursam iyi olacak galiba. Herkesten tekrar özür diliyorum. Yazıların tekrar silinmesi ya da kalması yönetimin insiyatifindedir. Önce silinmesini, sonra da sn halojenin tepkisini haklı bularak geri getirilmesini talep ettim. Çok sinirli olmamdan dolayı şuanda sağlıklı düşünemiyorum... Genel istek silinmesi yönündeyse silinsin o zaman. Herkesten tekrar özür diliyorum...
Sevgili Enorton
Burda senin özür dileyecek bir şeyin yok... Olayın ne yönde gelişeceğini bilmiyoruz.
Hukuk denen saçmalık farklı çalışır.. Haklı olmak hukukta hiç bir şey ifade etmez.
Zaten saçma sapan bir mail yüzünden başına böyle talihsiz bir olay gelmişken.. İnsanların kızgınlıkla vereceği tepkilere vereceğin cevaplarla v.b. durumlarla olayın senin açından daha çıkmaz bir duruma girmemesi gerekir.
Eğer taraflar hukuk karşısında karşılasacaklar ise internet ortamında forumlardaki tüm yazışmaları mutlaka izliyorlardır. Ve sen bir şekilde istemeyerekte olsa işinden olarak olaya karışmış durumdasın şu anda.
Olayın senin açından daha da çıkmaza girmesine ne gerek var. Senin olayın işvereninle senin aranda iken boyutları aptalca bir yazı yüzünden yön değiştirmesin..
Senin yapacağın en doğru harekete iş hukukundan anlayan bir avukata danışmaktır. Yoksa akıl veren inan çok olur..Benim tanıdığım kimse yok bu alanda ama soruşturucam.
[QUOTE=enorton;64055]Arkadaşlar son yaşananlardan dolayı kafam iyice karıştı, sağlıklı düşünemiyorum galiba. Benim yüzümden foruma ya da kimseye zarar gelmesini istemiyorum. Ben bir süre forumdan ve internetten uzak dursam iyi olacak galiba. Herkesten tekrar özür diliyorum. Yazıların tekrar silinmesi ya da kalması yönetimin insiyatifindedir. Önce silinmesini, sonra da sn halojenin tepkisini haklı bularak geri getirilmesini talep ettim. Çok sinirli olmamdan dolayı şuanda sağlıklı düşünemiyorum... Genel istek silinmesi yönündeyse silinsin o zaman. Herkesten tekrar özür diliyorum...[/QUOTE]
[B]
İşinizden olmanıza üzülsemde daha iyi fırsatlar kapınızı çalıcaktır hiç merak etmeyin.
Sn enorton konu sizi şahsen ilgilendiriyor ve sizin şahsi konunuz isteğiniz üzerine silebilmemizin nedeni budur.
Silinen yazıların geri getirilmesi tamamen sizin isteğiniz doğrultusundadır.
Şahsi konunuz olduğu için silinip silinmemesi size bağlıdır.[/B]
Silelim o zaman sn hellim, en doğrusu galiba bu. Teşekkürler sabrınız için..
[QUOTE=enorton;64058]Silelim o zaman sn hellim, en doğrusu galiba bu. Teşekkürler sabrınız için..[/QUOTE]
Eğerki son kararınızsa, tekrar gereğini yapıyorum.
Bu konu hakkında bizim bir çekincemiz olmadığını sadece sizin hukuki anlamda sıkıntı çekmemeniz için sizin isteğiniz üzerine alınan bir karar olduğunu ve konunun sizin şahsi konunuz olduğunu tekrar beyan ederim
Konu hakkındaki mesajlarınızı ve sizin mesajlarınıza cevaben yazılanlanları siliyorum.
Teşekkürler.
HeLLiM
[QUOTE=catedral;64051]
saygılar[/QUOTE] Helal olsun işte bu yawf. Önemli olan enortonun durumu kesinlik kazanmamışken onu daha da zor duruma düşürebilecek ortamın hazırlanmamasıdır. Geçmiş olsun vs dersiniz bunu özel mesajla da diyebilirsiniz. Yönetim de 7/24 nöbet tutamaz zaten. Ayrıca sorun olmayacağını düşündüğü bir şeyin sorun yaratacağını düşündüğünde müdahle edebilir. Aynen yeri geldiğinde kanun değişikliklerinin yapılması gibi bir şeydir bu.
Sayın halojen,
Mesajlaşmamızın yarım kalmasından ötürü okuyacağınızı varsayarak, teşekkürünüze ve kibar yanıtınıza teşekkürlerimle...
Bol şanslar...
Değerli Forumdaşlar,
Cuma akşamından beri yazılanları okudum, tartışmalarımızın ve birbirimizi kırmanın bir incir çekirdeğini bile doldurmuyacak nedenlerle olduğunu düşünüyorum. Tabi ki Sn Enorton'un durumuna üzüldüm ve kendisine hayatında başarılar dilerim, Ancak, artık isterseniz bu kırgınlıklara bir son verelim.
Yahu hiç güleceğim yoktu, sabahtan beri olanlara...
SAyın Enerton işten atılmış, şaşkın ördek gibi, bir silinsin diyor,bir silinmesin diyor.
Bir deli kuyuya taş attı, kırk akıllı çıkaramıyor, (yok suçmuş , yok değilmiş. ( Vobix).
Halojen bodozlama daldı, sen nasıl yaparsın diye, sil kaydımı falan filan...
Hellim , bir siler bir geri getirir, sonra siler, yeniden :) hehehe
Ne gerek var bunlara,... Sakin olun. Bir şey olmaz...
Forumda da olmaz...
Sonuçta enertonun sözleşmesine bağlı bir olay banka ile, zaten adamlar bu gerekçe ile atmışlarsa, gizlilik anlaşmasından çıkarmışlardır, Yalan haber yayınlaması falan iddia edilecek muhtemelen,
Sonuçta muhtemelen Enerton bundan bir şey çıkaramıyacak.. Minareyi çalan kılıfını hazırlar..(Banka)
BU nedenle İş müfettişi diyorum, sadece buranın korkusundan belki para verirler,Çünkü bakanlığın şakası olmaz. (Eğer müfetişide bağlamamışlarsa tabiki...)
Not: Burada kimseye deli demiyorum, yanlış anlaşılmasın, atasözüdür o yazdığım...
Neticede işin özü, pazar günü canınız sıkılıyor galiba...
Herkes yuvaya, halojen sende çok aşırı tepki vermişssin dostum....
Bizi yazılarından mahrum etme...Dön yuvaya...
[B][COLOR="Red"]ABD buhrana biraz daha yakın[/COLOR][/B]
ABD´den gelen ekonomik göstergelerle birlikte tahminler de giderek kötüleşiyor. Son çeyrekte ABD GSYİH´sinin yüzde 4-5 küçülmesi bekleniyor. 2009 için yapılan öngörüler de pek parlak değil. Yaşananlar bir bunalıma işaret ediyor. İşte gerekçeleri:
1. Toplam borçların GSYİH´ye oranı, rekor seviyede.
2. Birçok şirket ellerini açmış, devlete gidiyor.
3. Tahvil piyasasında faiz farkları son bunalımla kıyaslanabilir seviyelerde.
4. Politikada tutukluk ve karışıklık var. Kimse ne yapacağını ya da yapmayacağını bilmiyor, gözü kapalı hareket ediyor veya korkuyla siniyor.
5. Çok güvenilir kabul edilen ABD Hazine tahvillerinin getirileri, seviyede düşük.
6. Bankalar birbirlerine güvenmiyor.
7. Ekonomi küçülüyor ve işsizlik sürekli artıyor.
8. Mali şirketler batıyor ve sektör yüksek oranda küçülüyor.
9. Devlet piyasalara yardım etmek için geliyor ama piyasaların yerini alıyor.
10. Bankaların ve diğer mali kuruluşların güvenliği sorgulanıyor.
Bu yıl Nobel ödülü kazanan ekonomist Paul Krugman´dan kısa bir değerlendirme şöyle:
"Hisse senedi piyasaları yüzünden paniklemeyin. Kredi piyasalarından korkun. ABD Hazinesi´nin üç ay vadeli bonolarının faizi yüzde 0,02; az güvenli olan şirketlerin ´çöp´ tahvillerinin faizi yüzde 20. Bu, ekonomik bir alarmdır"
[QUOTE=sazan;64062]Değerli Forumdaşlar,
Cuma akşamından beri yazılanları okudum, tartışmalarımızın ve birbirimizi kırmanın bir incir çekirdeğini bile doldurmuyacak nedenlerle olduğunu düşünüyorum. Tabi ki Sn Enorton'un durumuna üzüldüm ve kendisine hayatında başarılar dilerim, Ancak, artık isterseniz bu kırgınlıklara bir son verelim.[/QUOTE]
Sayın sazan yazınız için çok teşekkür ederiz.
günlük bir analiz sayımı rica etsem.....
gergin olmama lazım enortonum istemis silmesini halojenim kızma gerek yok
24 kasım 2008 PAZARTESİ....
Aramızda mesleği ÖGRETMENLİK olan TÜM ÖĞRETMEN ARKADAŞLARIN
[FONT="Times New Roman"]ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLARIM....[/FONT]
En içten dileklerimle.......
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img213.imageshack.us/img213/8355/96446321vc5.png[/IMG][/URL]
[URL=http://g.imageshack.us/img213/96446321vc5.png/1/][IMG]http://img213.imageshack.us/img213/96446321vc5.png/1/w530.png[/IMG][/URL]
[QUOTE=hexen;64068]gergin olmama lazım enortonum istemis silmesini halojenim kızma gerek yok[/QUOTE]
Sayın hexen
yarın vob için bir öngörü yazabilirmisiniz...
[QUOTE=cbaykus;64071]Sayın hexen
yarın vop için bir öngörü yazabilirmisiniz...[/QUOTE]
sindi laptopla salondayım..15 dakk sora seyans odama girceyim ozaman bakcayım detay detay
teşekkürler hexen
Sankoyu kullananlara bişey sormak istiyorum. Siteden mi alış satış yapmak daha iyi yoksa vob clientten mi? Seans saatlerinde işte olduğum için vob clienti kullanma şansım olmadı bugüne kadar...
[quote=mavi;60604][B]mavi[/B] Nickli Üyeden Alıntı [URL="http://www.voborsa.com/forum/showthread.php?p=55246#post55246"][IMG]http://www.voborsa.com/forum/images/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL]
Son durumlar...
...
Dji
[URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img222.imageshack.us/img222/600/dji6112008oe6.jpg[/IMG][/URL]
Dji te de sayımda şimdilik değişiklik yok.Aralık sonuna kadar Obama sonrası son lale devrine hazırlığını yapar dilerim.Yani 5 i bitirir, 1 ve 2 yi bitirir Bush un son günlerinde ve 3 rallisiyle Obama’ya bir hoş geldin yakışır diye düşünüyorum.
Tabi ki catedral'ler kararında bırakırsa...
Sayın sazan,
Hoşgeldiniz diyerek bir büyük resim çizmenizi istesek!..
Bol şanslar hepimize...[/quote]
Saygıdeğer Arkadaşlar,
5 nolu Dalganın tamamlandığı varsayımıyla yeni hedefim Dji te yeşil OBO boyun çizgisine yani 10.900 lere tekabül edecek ittire kaktıra bir çıkış sonrası (ki İMKB100 deki yansıması 31.000 - 33.000 aralığı) Obama lale devrinin bitişi, 7.400 ün nihayet kırılışı ve İMKB100 ü 6.000 endekse götürecek uzun ayı piyasası. 10.900 endekse kadar haritam bu.Bozmazlar umarım.
Bol şanslar hepimize...
[URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img146.imageshack.us/img146/2254/tersxf4.jpg[/IMG][/URL]
Yukarıdaki grafik İMKB100 ün ters duruşudur.
20.000 ilk gelişte çanakkale geçilmez gibi duruyor değilmi...
Bol şanslar endekse...
imkb 100 graf asayada
[IMG]http://img227.imageshack.us/img227/2006/100gunci0.png[/IMG]
Sindi yukardaki graf ne der?
yukardaki graf göre 23400 den yukarya 29700 yeresine gelen harkette ben 3 yıl ilerye gitim kazancta..... ondan piyasa az baktım..
sindi yukardaki graf yukarı harket icun max yer yarın icun 25xxx yeresi 2 gün sonra icun sevye 24xxx yeresi olr..
bu yereler short malyet etme icun iyi amma orlar üstesinde shorts inat olmama doru olur..
Özet
25xxx 24xxx yeresi short malyet icun iyi amma üstesi short inat kötü..
yukardaki sevye asayasında gün icte trade etme en uygun.. gun sona flat girme en uygun
[quote=hexen;64078]...
Özet
25xxx 24xxx yeresi short malyet icun iyi amma üstesi short inat kötü..
yukardaki sevye asayasında gün icte trade etme en uygun.. gun sona flat girme en uygun[/quote]
Ben de 24580 civarını bulmuştum.
yukarıya geçerse 26350 olabilir diye düşündüm.
24580 olarak benzer rakamı düşünmüşüz.
Önümüzdeki günlerde piyasanın gücünü; güçlü mü, güçsüz mü? beraber göreceğiz
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img201.imageshack.us/img201/6426/screenhunter5sb8.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://g.imageshack.us/img201/screenhunter5sb8.jpg/1/][IMG]http://img201.imageshack.us/img201/screenhunter5sb8.jpg/1/w539.png[/IMG][/URL]
Günaydın... Başka bir forumdaki bir arkadaşımın haberi..
[B]Amerikan hukumeti Citi'nin 300 milyar dolara yakin tutarindaki varligini garanti altina aldi...[/B]
Bu durumda shortlar tanga olabilir:( Ama halaa teknik olarak fdow un bu yukarı hareketi bugün için daha fazla taşıyamayacağını düşünüyorum..
Günaydın,
Güne Long kontratlarla başlıyorum. Ancak sanılanın aksine bugünün bir yükseliş günü olacağını düşünmüyorum. Sabah 29.5 - 29.8 aralığına bir yükseliş , sonrasında ise düşüş bekliyorum. Nedeni aşağıdaki VOB 15 dk'lık grafik ile açıklamaya çalışırsak,
Şu ana kadarki tüm yükseliş, bir double three olarak gözükmekte. (Her yeni tepe sonrası düzeltme hareketi, bir önceki tepenin altına inmekte.Örneğin 3 tepesi sonrası 1'in, 5 tepesi sonrası 3'ün gibi. Ayrıca 1,3 ve 5 her biri 3'er dalgalı.) 6-7 arası hareket henüz 3 dalgalı değil bu nedenle önce yükseliş bekliyorum. (ayrıca bu hareket biraz önce bahsettiğim kurallara uyan 9 dalga olarak da gelişebilir. Yani, Sabahki yükseliş sonrası 5 tepesi altına düşüş ve sonra gün içi görülen en yüksek değerin aşılması sonrası bir aşağı satırdaki kadar düşüş)
Sabahki yükseliş sonrası düzeltmenin hedefinin en az , 0 ve sonrasındaki en tepe arasının minimum %61.8'i kadarı olması gerekiyor.
Tabi ki bunlar öngörüler. Gerçek ise "Money talks"- yani parının son sözü söylemesidir. Bu nedenle sabah long'lamak yerine bugün sat sinyallerine daha yüksek kontratla, al sinyallerine daha düşük kontratla iştirak edilmesi daha anlamlı olur.
Bol Kazançlar.
Günaydın sayın Sazan
Çok güzel bir çalışma olmuş.. Kendi adıma teşekkür ederim. Oluşmuş olan flamaya göre yaklaşık 2 boy yukarı olacağını göz önüne alınca 29.500 lerde bir açılış mümkün gözüküyor. Genelde 2 boy flamanın en tepesi olmasına rağmen 200-300 puanda açılış heyecanıyla abartılabilir. 29.000 lerede bir geri çekilme olacaktır bu durumda.
Klasikle EW örtüştüğüne göre şimdilik yol haritası doğru gözüküyor..Ama ben güne short kontratlarla başlıyorum.. :(
Bir şey sorucam.. EW de 0 npktası dediğinizde cuma günkü kapanışı mı kastediyorsunuz?
Saygılar
Bol kazançlar
[B]Somalili korsanların notu rating şirketlerince AAA+ ya yükseltilmiş[/B]:D:D:D
[QUOTE=mavi;64076][URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img146.imageshack.us/img146/2254/tersxf4.jpg[/IMG][/URL]
Yukarıdaki grafik İMKB100 ün ters duruşudur.
20.000 ilk gelişte çanakkale geçilmez gibi duruyor değilmi...
Bol şanslar endekse...[/QUOTE]
Bu ters grafiklere bayılıyorum:) Ama zaman alacak gibi..
Öğretmenin canım benim canım benim ben seni pek çok pek çok severim, sen bir ana, sen bir baba, herşey oldu şimdi bana...Öğretmenlerimin gününü kutlarım
Sn Catedral,
0 Noktası grafik üstünde gözüküyor. 20.11.2008'deki 09:15 barında görülen en düşük değer. (Grafikte görülen en düşük değerin hemen altında yer alıyor)
fdax a veri gelmior?
why?
[QUOTE=sazan;64090]Sn Catedral,
0 Noktası grafik üstünde gözüküyor. 20.11.2008'deki 09:15 barında görülen en düşük değer. (Grafikte görülen en düşük değerin hemen altında yer alıyor)[/QUOTE]
:) çok teşekkürler:)
[B]ayın 19 u DSI 27550 adet net short maliyet 29,206[/B] idi. kapatır mı kapatırsa ne olur izleyip görelim.
24.11.2008 09:35:13 *imkb Veri Yayın Sistemi Ile Ilgili Teknik Bir Nedenden Dolayı 1.seans Başlangıç Saati Ikinci Bir Duyuruya Kadar Ertelenmiştir-imkb
günaydın
dsi cover time dedikleri bu olsa gerek