-
mavi bölgeyi geçtik yukarı .. o bandı yukarı kırdı .. ama .. uyumsuzluklar var feci .. çok canı kalmadı bu trendin .. düşüşü muhteşem olacak ..bugün sabah bir gap boşluğu bıraktı .. elbet birdgün dolacak . o günlerde çok uzak değil bence .. hayırlısı olsun ... özüm ayıdır benim .. :D:D:D
[QUOTE=selçuklu;152897]ahanda selçuklu hediyesi haftasonu graf ... yükseliş trendi bitti diyebilmek için . kanalın altında günlük kapanış gerekiyor .. alım çılgınlığı potansı devam ediyor ..
önümüzdeki hafta son coşku olacak bence .. hayırlısı olsun .. cümleten iyi haftasonları ..
ayrıca kanal belli ... analiz belli... projeksyon belli .. alım çılgınlığı belli .. satım çılgınlğı sonra gelecek oda belli .. ... heheh :):)
[IMG]http://img44.imageshack.us/img44/1088/adszpeh.png[/IMG][/QUOTE]
-
özgür efe patron .. geçmiş olsun insanlık hali herkesin başına geliyor .. .. üzülme bence hiç .. değmez çünkü ..
-
Özgürefe bende üzüldüm..Sağlığına birşey olmasın para pul herzaman bulunur.üüü
-
Vob bitti yapı paydos....:) .
Ne güzel yazmışsın ağzına sağlık. Keşke ben de bigün vop bitti diyebilsem hergün geçmiş zararı kurtarmak ümidiyle hareket etmekten bıktım voptan.uyk
-
[quote=Larossıan;153835]Erkan stop etmen lazımdı.üüü[/quote]
Edemedim. Dün akşam malum. Sabah açılış belli. Ha geri döndü ha denecek diye bekledim.
-
[QUOTE=selçuklu;153841]özgür efe patron .. geçmiş olsun insanlık hali herkesin başına geliyor .. .. üzülme bence hiç .. değmez çünkü ..[/QUOTE]
[QUOTE=Larossıan;153843]Özgürefe bende üzüldüm..Sağlığına birşey olmasın para pul herzaman bulunur.üüü[/QUOTE]
sizler sağolun patronlar :D sizin gibi adam gibi adamlar tanımış olduk fenamı...yanlız çok pahalıya maloldunuz bana patronlar :D:D:D değerinizi bilin .kom
-
çok üzüldüm ÖZGÜR EFE..üüü
şu 1 yılda VOB da batan o kadar çok insan gördüm ki inan söyleyecek birşey bulamıyorum..üüü
-
short giren arkadaşlar demiş özgür borsacı uzak durmamızı söylwmiş piyasadan eheheh yaw beni bilakis piyasa ayakta tutuyor nasıl uzak dururum paranın bence önemi yok
tabi kendi açımdan konuşuyorum çok relax bir tipim yani tam bir tırtılım ..
terse kalmışız kazanmışız bunların hepsi var vobta borsada lakin sakin olmak lazım şahsım adına ben vobu kendimi oyalama aracı olarak kullanıyorum vob sayesinde gece kahveye gitmek yok manita falan filan işleri yok alkolum zaten yok anlıyacağın borsacı özgür derdim yok tasam yok sabahtan beri kazanc coşkunda beni hiç rahatsız etmedi
kimseye kızma darılma bugün yükselen yarın düşer yada düşmez salla gitsin
herkes bakar çorbasına hayırlısı olsun
-
[B][URL="http://web.platodata.com.tr/forum/f/viewtopic.php?f=2&t=221#p11542"][COLOR=#0000ff]VOB'TA BAŞARILI BİR TRADER OLMAK İÇİN ÖNEMLİ KURALLAR[/COLOR][/URL][/B]
[URL="http://web.platodata.com.tr/forum/f/viewtopic.php?p=11542&sid=5adb09f0579ae441e635f22bf6607456#p11542"][COLOR=#0000ff][IMG]http://web.platodata.com.tr/forum/f/styles/prosilver_se/imageset/icon_post_target.gif[/IMG][/COLOR][/URL]gönderen [B][URL="http://web.platodata.com.tr/forum/f/memberlist.php?mode=viewprofile&u=138&sid=5adb09f0579ae441e635f22bf6607456"][COLOR=#0000ff]TREND[/COLOR][/URL][/B] » Prş Şub 26, 2009 12:03 pm
Amerika’da binden fazla alanında tecrübeli vadeli uzmanına şu soru sorulmuş: Vadeli piyasada başarılı alım-satım yapabilmenin püf noktaları nelerdir? Yapılan çalışma sonucunda konu ile ilgili beş binden fazla öneri gelmiş. Bu öneriler içinde en önemlilerini paylaşalım:
1-Koyun Olmaktan Korkma
Trendi takip et.
Neden piyasada olduğunun farkında ol. Sıkıntıdan kurtulmak için mi? Büyük kazanmak için mi? Eğer bu soruya dürüstçe cevap verebiliyorsan doğru yoldasın demektir.
Sistem kullan, herhangi bir sistem ve onu uygula. En kötü sistem bile sistemsizlikten iyidir.
Limitlerinin üzerinde alım-satım yapma.
Sadece hedef karını ve zararlı pozisyondan ne zaman çıkacağını biliyorsan pozisyon al.
Az bir sermaye ile bir çok piyasada işlem yapmaya çalışma.
Pozisyona girmeden önce Risk/kazanç dengesini mutlaka gözet. Disiplin, Disiplin!
Hissi davranma ve disiplinli bir şekilde hareket et.
Disiplinli bir alım satım sistemi uygula. Organize, sistemli bir yaklaşımla hissi davranışları elimine et.
Disiplinli bir para yönetiminin anlamı akıllı bir dağılım ve risk yönetimi içerir.
Planlı bir şekilde hareket et. Ümitlerle, açgözlülükle, endişeyle ve korkuyla değil.
Piyasaya girmeden önce alım-satım planı (trading plan) yap ve planını takip et.
İyi bir plan;
Hedef fiyat
Giriş ve çıkış noktaları
Risk/ödül dengesi
Stop noktaları
Geçmiş fiyat seviyeleri hakkında bilgi
Dönemsel etkiler
İlişkili piyasa datalarının analizi
Teknik analiz
ve bu gibi konuların hepsini içerir.
Giriş ve çıkış noktalarına karar ver ve uygula.
Disiplinli bir şekilde teknik analiz sinyallerini uygula.
2-Zararları Kısa Kes (Cut Losses Short)
Vadeli piyasada en önemlisi zararı kısa kesmeyi bilmek ve karlı pozisyonu sürdürmektir. Basit gibi görünür ancak göründüğü kadar basit bir davranış şekli değildir. İnsanın hata yaptığını kabullenmesi kolay değildir.
Bunun en kolay yolu beyninizin bir köşesine “Zararlarımı kısa kesmeliyim” komutunu yerleştirmektir.
İlk zararın senin en küçük zararındır.
Bir çok tecrübeli trader; “Pozisyonunuz üçüncü günde de zararda ise, uzaklaş” tavsiyesinde bulunmaktadır. Bu tür zararları hemen keserek enfeksiyonun bedeninizi sarmasına izin vermeyin veya umutsuz bir aşkın içine düşmeyin.
Rüzgarı karşınıza alarak zararlı pozisyonda ısrar etmek zararların katlanmasına neden olur.
Zarar limitini belirle ve zarar kes emirlerini kullan.
3-Karlı Pozisyonu Sürdür
Karlı pozisyonunu sürdür. Ancak iyi bir pozisyonda da gerektiğinden fazla kalma.
Beynini birçok küçük zararları realize etmeye ve bir kaç büyük karı realize etmeye programla.
4-KISA Pozisyonda Trade Etmeyi Öğren
Bir çok insan uzun gitmeye kısa gitmekten daha çok yatkındır.
İlişkili piyasalardaki farklılıkları gözlemle. Bir piyasa yükselirken diğeri onu takip etmeyebilir.
Korkularını, açgözlülüğün, bilgisizliğin, büyüklüğün, aptalca hareketlerin, endişelerin, sabırsızlığın vb. farkında ol. Çünkü bunlar sana piyasanın karşısında olmaktan daha pahalıya mal olabilir.
Körü körüne bilgisayara bağlı bir alım-satım sistemi uygulama. Tamamen bilgisayara dayalı bir alım satım planı tek en iyi plan değildir. Bilgisayar kendi kendine düşünebilen bir varlık değildir ve onlara veri olarak ne verirseniz çıkta olarakda sadece onu alırsanız. (Garbage in, garbage out)
Basit temel vadeli trading kurallarını iyi öğren. Basitçe ne yaptığını bilmeden hareket eden kişiler kaybetmeye mahkumdur.
5-Heyacan Arayanlar Genellikle Kaybeder
Eğer kumar oynama heyecanıyla vadeli piyasada hareket edersen, büyük ihtimalle kaybedersin.
Vadeli piyasada spekülasyon yapmaya eğilimli birisi spekülasyonu bir iş ciddiyeti içinde yapmalı ve ona göre davranmalı. Birçok kişinin yaptığı gibi kumar gözüyle bakmamalı.
Piyasada Olacağın Süre İçin Kendine Makul Bir Zaman Hedefi Koy
Bir aracıda hesap açtığında, sadece yatıracağın para için karar verme. Alım satım yapacağın süre içinde önceden karar ver. Bu yaklaşım senin “Las Vegas” dediğimiz etkiden sakınmana yardımcı olur. Las Vegas yaklaşımını; “Bütün param tükenene kadar trade yapmak” gibi tanımlayabiliriz. Tecrübeler göstermiştir ki çok üzün süre ara vermeden spekülasyon yapan kişilerin para kazanmayı sürdürememişlerdir.
Bir kenarda durmakda bir pozisyondur. Pozisyona girmek için sabırla beklemek önemlidir. Kısaca pozisyon alırken kazanmak önemlidir.
Dedikodularla alım-satım yapma.
Bütün tüyoların ve bilgilerin farkında ol. Eğer elde ettiğin bilginin doğruluğundan emin isen piyasanın hareketini bekle ve trend yönünde ona göre pozisyon al.
Eğer kaynağın yeterli değil ise alım-satım yapma.
Yorgun düştüysen, piyasadan bir süreliğine uzaklaş. Özellikle zararda isen vadeli piyasa talepkardır ve zaman içinde masraflı olabilir. Bir adım geri at; bir süreliğine uzaklaş ve pillerini tekrar şaj et.
Eğer kendini çok zeki ve kurnaz görüyorsan dikkatli ol. Çünkü kurnaz ve akıllı kişiler sıklıkla piyasaya biraz daha erken girerler. Bu kişilerin gerçekleri görmeden potasiyel fiyat hareketlerini yakalamaya çalıştıkları için yanılma ihtimalleri yüksek olabilmektedir.
6-Zarar Yazan Pozisyonu Arttırma
Beladan uzak dur. İlk zararın senin en küçük zararındır.
Zararlarını analiz et ve zararları neden ettiğini öğren. Bir çok trader hatalarından ders almaz ve hatalarının üzerinde düşünmez.
Eğer piyasaya yeni giriyorsan, en azından ilk yıl küçük bir tarder ol. Sonra iyi ve kötü yaptığın alım-satımları analiz et. Sonra gerçekten yaptığın hatalardan ders al.
Yanında bir not defteri taşı ve ilginç piyasa bilgilerini buraya yaz. Piyasa açılışlarını, fiyat aralıklarını, stop emrilerini, kişisel gözlemlerini vb. buraya yaz. Zaman zaman notlarını tekrar oku ve onları analizlerinde performansın için kullan.
“Roma bir günde inşa edilmedi,” önemli bir gerçek hareket yok ki tek bir günde gerçekleşsin. Spekülatör büyük piyasa hareketlerine dahil olabilmek ve bundan yarar sağlamak için yeterli bir miktar teminatı hesabında herzaman tutmalı.
Beklenmedik karları realize et.
Her zaman stop emri kullan, her zaman, her zaman, her zaman…
Heyecan aramak için hiç bir zaman piyasalardan beslenme.
-
[quote=Larossıan;153833]Djı 9762-9779 drenç var[/quote]
yaw larossıan üstad senin şu dj dirençlerinden sebep açacam bi hesap ordada takılacam ama dewamını getirecen dimi söz ver bide tutmasın yaww süper helal valla...
-
29.000 den 63.500 e geldi.
IMF IMF diye diye.
35.000 den döner 40.000 den döner 50.000 .... dönmeyince dönmüyor.
Yarın ben ve diğer arkadaşlar vobdan çıkınca .. herzaman ki gibi döner.
Tek ümit gece IMF le anlaştık deselerde yarın bekletiyi satın alanlar poz. kapasa. :confused:
-
yaw arkadaşlar izninizle birşey soracağım jani artık yazmıyormu en son pozs kapatmış ondan sonrada yazısını okumadım bileniniz varmı keyifli yazıyordu